Peeking

Hello. Sorry for the hiatus. I've been busy with stuffs (though this is only recently applicable).

It's been quite a time since I last created something using Macromedia Flash. (I don't use Adobe Flash) Well, here is one.


View it here. (Do play flash full screen)

Kthxbye.




Okay...


Okay... This is so true. And how is it going to happen...

Marhaban ya Ramadhan

Dari Abu Hurairah, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda..

كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ يُضَاعَفُ الْحَسَنَةُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَةِ ضِعْفٍ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلاَّ الصَّوْمَ فَإِنَّهُ لِى وَأَنَا أَجْزِى بِهِ يَدَعُ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ مِنْ أَجْلِى لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ فَرْحَةٌ عِنْدَ فِطْرِهِ وَفَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ. وَلَخُلُوفُ فِيهِ أَطْيَبُ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ رِيحِ الْمِسْكِ

“Setiap amalan kebaikan yang dilakukan oleh manusia akan dilipatgandakan dengan sepuluh kebaikan yang semisal hingga tujuh ratus kali lipat. Allah Ta’ala berfirman (yang artinya), “Kecuali amalan puasa. Amalan puasa tersebut adalah untuk-Ku. Aku sendiri yang akan membalasnya. Disebabkan dia telah meninggalkan syahwat dan makanan karena-Ku. Bagi orang yang berpuasa akan mendapatkan dua kebahagiaan yaitu kebahagiaan ketika dia berbuka dan kebahagiaan ketika berjumpa dengan Rabbnya. Sungguh bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kasturi.”” (HR. Muslim no. 1151)
***

Pulut ikan masin? Biar betul. Sepinggan je pulak tu di atas meja. Seolah-olah memang untuknya. Rafique menggosok-gosok mata, tak percaya. Dahlah dah lama tak balik rumah sampai mengidam pulut ikan masin, tengok-tengok ada depan mata. Memang tak percaya.

Pinggan itu ditariknya lebih dekat. Baunya menusuk terus ke dalam nasal cavity. Allah! Mulut pun dah tak tahan dah. Tangan menggaul-gaul pulut dengan kelapa parut menjadi gumpalan sambil mulut terkumat-kamit membaca basmalah. Rezeki jangan ditolak. Tapi satu, sayang betul sorang je. Kalau ada isteri bolehlah main suap-suap macam Rasulullah dengan Aishah. Ish, silap betul. Pulut di tangan dibawa ke mulut yang terbuka tidak sabar.

Kosong. Tak rasa apa-apa. Rafique bingung. Mulutnya dibiarkan tak tertutup. Kosong. Pulut di hadapannya lenyap. Segalanya di sekelilingnya lenyap. Pulut di tangan juga lenyap. Kat mana ni? Otaknya cuba mencerna entah di mana dia berada.

Atas katil. Bantal di tangannya yang entah bila menjelma menjawab persoalan.

Marhaban ya Ramadhan, Marhaban ya Ramadhan
Marhaban ya Ramadhan, Marhaban ya Ramadhan

Opick - Ramadhan Tiba menerjah masuk corong telinga dari speaker laptop di atas meja. Astaghfirullah. Tangan kanannya meraup muka. Takkanlah sebab terlepas sahur tadi pun sampai terbawa-bawa ke dalam tidur. Sadis sungguh! Tapi bukan sahur je lah. Amal pun burnt sekali. Entah dah berapa kali agaknya. Yang hari ni, anggaplah ujian hari ketujuh Ramadan. Heh.

Marhaban Ya Syahru Ramadhan Ya Syahrul Syiam
Marhaban Ya Syahru Ramadhan Ya Syahrul Syiam
Marhaban Ya Syahru Ramadhan Ya Syahrul Syiam


Irama Haddad Alwi mendendangkan Marhaban Ya Ramadhan pula menggantikan Opick. Ada suara budak-budak pulak tu. Macam comel je. Macam manalah bila dapat anak nanti. Ish, sempat lagi kepala ni! Tak cukup nak mengarut dalam mimpi je.

Jam di tangan dipandang sekilas. Dah nak Zuhur. Sudah-sudahlah tidur sunat.





"Tak Nak Puasa Esok"

via tumblr

"Ummi. Nana tak nak puasa esok." Kedengaran suara cilik di tepi telinga. Pantas dia berpaling mencari punca.

"Ah!" Hidungnya terlanggar hidung kecil di sebelah. "Nana!"

Ketawa Nana pecah terus, tergolek-golek dia di atas sofa tu kena geletek dek Ummi.

"Ummi! Tak nak dah! Tak nak dah!" Nana menuturkan dalam tawa. Umi ni kan. Hee!

"Okay, okay." Jemarinya berhenti di pinggang anak kecilnya itu. Senyum lebar masih tak lekang di bibir. "Kenapa Nana tak nak puasa esok?"

"Laparlah puasa Ummi. Letih. Nana tak larat." Dia buat muka.

Ish, pulak. Macam-macamlah budak ni. Sahur pun nak dekat masuk waktu Zuhur. "Semalam kan Nana puasa elok je?" Memujuk.

"Semalam Nana tahanlah. Tapi esok Nana tak nak puasa dah Ummi. Tak larat." Nana buat muka lagi.

Dia menggeleng kepala. "Alala. Manjanya anak Ummi sorang ni. Kalau Nana tak puasa nanti tak boleh raya. Ummi tak beli baju raya. Nak?" Bibirnya mengukir sengih mengusik.

"Alaaa." Sampai enam harakat ditariknya. Manja. Muncung ciliknya tu mahu sampai sedepa. "Abi, tengok Ummi ni!" Nana memanggil Abinya, nak menubuhkan pakatan.

Si Abi mengangkat muka dari kitab di tangan. Tersengih dia dengan drama anak dan ibu ni. "Abi sokong Ummi."

"Abiiiii!" Kali ni cukup dua belas harakat. Muncungnya dah makin panjang dua depa. Dia malas nak layan dah Abi dan Ummi yang sedang ketawa. Nak mogok bisu.

Pintu Taufik Untuknya

Alhamdulillah!

Tu je yang mampu diungkapkan saat melangkah keluar dari Annex 201. Midterm exam semester 2011/2012 dah berakhir. Lega!

"Faiz!" Irham menerpa dari belakang, merangkul bahunya. "Apasal paper BTQ tadi mudah sangat?" Berseri-seri muka menuturkan. Senyum pun aci sikit je lagi nak sampai telinga. Merdeka!

"Err..Entahlah" Faiz menjawab acuh tak acuh, tak berani nak cakap lebih. Memang la rasa macam senang jugak tadi. Tapi, tergelincir ke ujub, takabbur kang naya. Senang tak senang pun, apa special sangat group kitaorang sampai ada 4 invigilators bertukar syif dalam masa sejam? Ah, biarlah yang dah sudah. Lagipun, bolehlah jugak paper Basic Themes of Quran tu jadi pengubat hati yang lara dek penangan Physics 2 dengan Chemistry 2 beberapa hari lepas. Padan muka.

"Weh, kau buat apa hari ni Irham?" Paper semua dah habis. Tak ada lagi dah yang nak kena pulun. Dahlah hari ni hari Sabtu. Cuti hujung minggu pun ada exam. Haila.

"Entahlah. Tak ada apa lagi setakat ni. Tapi aku dah lama lah tak outing. Rasa macam dah jadi penunggu CFS dah." Jari membilang-bilang entah dah berapa minggu dia berkurung kat dalam CFS ni. Kalau keluar pun pergi pasar malam kat seberang jalan sana je setiap hari Selasa.

"Tu lah pasal. Aku pun. Turun Mid hari ni jom." Faiz mencadangkan. Dah lama tak sampai sana. Dah runtuh ke, dah tambah sepuluh tingkat ke, memang dia tak tahu.

"Orait. Set!"

***

Fuh! Lega! Penat! Letih!

Dia terus melabuhkan duduk di satu sudut MPH Bookstore tu. Mahu rebah pun ada. Nak sampai MidValley dari KL Sentral tadi pun masalah. Tunggu train punyalah lama satu hal, nak naik pulak kena berhimpit macam tin sardin kemek! Lelaki perempuan main rempuh je tak kira halal haram. Dah lama sangat berkurung sampai tak ingat dah azab naik benda tu macam mana. Masalah, masalah. Sumpah tak nak naik lagi dah waktu macam tu!

Chewing gum di tangan dibawa ke mulut. Irham tadi entah ke mana dari tadi. Kata nak ambik duit dekat ATM. Dia tak ambil pusing sangat. Matanya menyapu ke serata ceruk bookstore tu, terhenti pada manusia yang sedang membelek buku selang 3 rak darinya.

Rambut hitam lepas ke bawah, t-shirt hitam lengan pendek, jeans biru membalut bahagian bawah abdomen dengan selipar getah ala-ala selipar jepun tersarung di kaki. Ah, sudah! Ni lagi satu masalah bila keluar. Senang sangat nak dapat dosa mata. Astaghfirullah.

Anak mata cuba lari tapi terhenti pula pada buku yang dipegang si gadis. Macam pelik je.

"Peringatan..untuk..wanita..agar..tidak..terpedaya." Dia menuturkan satu, satu tajuk buku tu. Cover belakang macam aneh. Ada tulisan Tamil? Eh tak, tu jawi! Jawi? Ke Arab? Eh, tu kan..

Seksyen Agama.

MasyaAllah! Terkedu seketika. Moga Allah bukakan pintu hijrah dan pintu taufik untuknya.

Kalau nak kira, berapa ramai sangat anak muda macam tu nak cari agama. Even cari pun, berapa ramai yang terima, berapa ramai yang berada betul-betul atas jalan yang sepatutnya. Dah dapat hidayah tapi tak dapat taufik pun tak jadi jugak. Tu semua kerja Allah. Moga dipermudah untuknya.

Samalah dengan yang baca Hlovate pun. Ramai je yang kata best, inspiring, bla bla bla puji itu ini. Tapi berapa ramai yang betul-betul dapat mesej yang ingin disampaikan? Atau ianya sekadar macam novel biasa?

"Weh, kau tengok apa tu Faiz!"

Chewing gum di dalam mulut terus meloncat masuk ke dalam tekak. Irham!!!

***

Baca Contengan Jalanan di ambang Ramadhan kali ini. Memang kenalah.

via tumblr


GAGAL

Assalamualaikum waramatullahi wabarakatuh.

Dan GAGAL. Ya, dengan huruf besar. Maaf untuk buat diri sendiri, buat blog sendiri, anak, cucu, cicit, ciak dan generasi seterusnya serta rakan-rakan pembaca sekalian kerana diri ini ialah blogger yang gagal setelah sekian lama.Setelah beberapa purnama berlalu.

Mood menaip datang ada waktu dan ketikanya. Mungkin sama macam iman. Bila iman dah turun, nak naik balik sangat susah kalau tak kena caranya. Diri ini telah lama leka, telah lama alpa. Namun, alhamdulillah, nikmatNya datang lagi. Iman jatuh seorang diri, carilah tempat bergantung untuk bangun kembali. InsyaAllah lebih senang.

Syaitan suka orang yang suka menyendiri.
Miss Suhaila
If you believe in Allah, it will happen to you. It does happen to me, because I do believe.
Brother Aiman.

Alhamdulillah, mood mengupdate sudah datang kembali dan semoga kekal istiqamah, insyaAllah. Mungkin sebab terbaca komen-komen orang mengatakan Contengan Jalanan tu macam best sangat je yang trigger mood ni. Ah, kena cari ni! Tak best pulak rasa tinggal Versus kat rumah.

I - Fend Namanya Affendy. ‘Fend'; jika dipendekkan untuk panggilan. Umur – baru hampir masuk usia mengundi. Bergelar pelajar fotografi yang dunianya hanya berpaksikan lensa dan warna. Dan muzik! Dia gitaris merangkap vokalis Creepy Hues. Definisi hidupnya mudah. Selagi ada warna dan irama, itu namanya bahagia. Hinggalah dia bertemu dengan Amalia. Sepotong ayat daripada gadis itu membuatkan erti hidup yang difahaminya selama ini hilang makna. Kisah ini adalah contengan pengalaman Fend sepanjang dia cuba menyusun semula kamus hidup. Contengan kisah perjalanannya di celah-celah sesak kota Kuala Lumpur. Contengan kisah perjalanannya dari Kuala Lumpur ke Kuala Perlis. Contengan kisah perjalanannya melangkah benua dari Malaysia ke Australia. Kerana mahu mencari erti. Kerana mahu mencari ‘Affendy'. Contengan pengalaman Fend yang mahu mencari erti, mencari ‘Affendy' II - K² Namanya Ku Kamaruzzaman. Dipendekkan menjadi K² untuk teman-teman. Dia teman Fend. Pelajar Creative Studies. Drummer untuk Creepy Hues. Paksi hidupnya hanya satu: seni. Perkara lain boleh ditolak tepi. Hidup itu mudah, tidak perlu mencari susah. Namun erti itu mula berubah arah selepas kematian seorang teman. Tambah dikusutkan dengan perubahan Fend yang seolah-olah tersampuk badi krisis pertengahan usia. Kembaranya ke Australia untuk menemani Fend dirasakan hanya sebuah percutian. Kembaranya ke Tanah Seberang di negara jiran yang membuka pintu hati dan mata untuk melihat dunia dari sudut berbeza.

Sekian dahulu untuk kali ni.
p.s : sebenarnya mood lemau pasal dengar lagu instrumental. 
p.s.s : terbaca post lama bertajuk Tok Su, makin rasa nak menulis balik.

Mengintai.

"Busy la bro. Exam dah dekat der."

"Hekeleh. Busy la sangat. Exam, tak exam pun, sama je. Bukan boleh nak percaya kau ni."

"Busted!"

"Kau Dengar Tak?"

Makin lama whiteboard di depan kelas makin penuh dengan nombor dan simbol berwarna biru. Tangan kanan pantas mencatit apa yang patut. Belajar Matematik pada waktu menjelang senja begini tak best. Memang tak best.

Tangan kanan aku mula lenguh. Mata pula terpandang sekilas satu halaman yang terbiar kosong, terskip dek terlalu asyik menulis. Ah, biarlah. Boleh buat conteng-conteng apa yang patut.

Tak semena-mena Ashraf di sebelah aku kaku. Ashraf, seorang mamat yang baru aku kenal dalam kelas baru ni. Mukanya tengah serius macam..macam... Macam apa? Ah, lantaklah macam apa. Muka dia serius. Serius.

"Kau dengar tak?" Dia bersuara tiba-tiba, memandang tajam.

"Dengar apa? Aku tak dengar apa-apa pun." Kening dirasakan terangkat macam The Rock.

"Bukan bunyi handset kau ke?" Dia bertanya lagi. Muka ketat.

"Taklah." Handset aku silentlah, mana nak bunyi. Apa benda la yang kau dengar? Nak kata bunyi berdesing macam dalam Kamen Rider Ryuki kot-kot ada monster datang nak attack, tak ada pun. Kalau ada bolehlah aku ready pergi dekat cermin awal-awal. Manalah tahu perlu Henshin ke. Kamen Rider lain bukan boleh harap sangat. Tapi, tak ada pun bunyi tu. Aku memang tak dengar dah lecturer yang sedang berpidato Bahasa Matematik di depan.

Muka Ashraf makin ketat, tengah fokus nak dengar entah bunyi apa pun aku tak tahu. Dia tundukkan kepala ke bawah. Macam dah dapat dengar. Dah ke?

"Ler. Bunyi perut aku rupanya." Bersahaja dia menuturkan.

Pergh. Nak buat lawak pun serius habis mamat ni. Rasa nak gigit-gigit kepala orang pun ada.

Gambar ehsan foodtrip


Nasib Pintu Si Tak Bertulang

Ah, sudah
pintu si tak bertulang
kini merekah
semakin hari
semakin pecah
sesekali diiringi
tangisan darah

Ah, sudah
sesekali pedihnya
terasa memanah
namun sakitnya itu
tiada yang endah
semakin hari
semakin punah
adakah penawar
yang mampu merubah?

Gambar ehsan loveisforeverandever


Tangislah Diri Untuk Bidadari. Tangislah Seorang Suami.

Pembaca disarankan skrol ke pengakhiran entri dan memainkan lagu yang dikepilkan sebelum meneruskan bacaan.
***
"Anakanda ni dah gatal nak kahwin sangat ke? Kemain lagi nampak." Bonda membuka bicara pada suatu petang yang bening. Kahwin?

Sah! Mesti wall Facebookku sudah dilihat. Aku tersengih. "Ish, apa pula bonda ni. Tak adalah pun bonda."

"Tak ada? Ha. Eloklah tu. Belajar tu biar sampai habis dulu, biar dapat kerja apa semua baru boleh nak sara anak orang. Ni belum apa-apa lagi dah nak kahwin dah." Bonda meneruskan bicara. Ayat tipikal ibu bapa. Eheh.

"Ler, bonda ni. Mana ada. Kalau betul anakanda nak kahwin, anakanda bagitahu bonda betul-betul la."Sirius!

"Betul ke ni? Entah-entah dah ada girlfriend tak?"

"Ish, girlfriend pulak. Anakanda tak ada girlfriend pun bonda." Girlfriend jugak yang ditanya. Taknaklah girlfriend-girlfriend ni bonda. Mengumpul dosa. Baik kahwin terus.

"Tak ada? Betul?"

"Ya, betul."

"Sungguh?"

"Ya, sungguh."

"Betul ni?"

"Adeh. Betullah bonda. Bonda ni kan.." Heee!
***

Gambar ehsan agmnhob

Semuanya gara-gara Facebook ditambah pula dengan kerenah rakan-rakan yang mengucapkan tahniah untuk perkahwinan. Diri dijadikan mangsa hoax namun aku layankan saja. Haha. Mulalah itu dan ini bertanya, "Betul ke dah kahwin?" Lawak, memang lawak tapi berlarutan selama sehari saja. Bertepatanlah dengan istilah 'raja sehari'.

Tapi..kahwin? Sejauh manakah diri ini untuk memimpin? Sudahkah diri sendiri terpimpin? Diri sendiri cuba direnungi, cuba diselami, jauh ke dalam sana. Bagaimanakah diri?

Bak kata Harith, selengkap manakah 10 Muwasafat Tarbiyah dalam diri? Sekukuh manakah Matinul Khuluq? Sehebat manakah Mutsaqqoful Fikri? Sekeras manakah Mujahadatun Linafsi? Sebaik manakah Munazhzhamun fi Syu’uni? Allah! Jauhnya terasa untuk sampai ke sana.

Dan, kahwin? Seberapa mudahnya kalimah itu dipermain. Sedangkan di sebaliknya terlindung satu amanah yang besar, satu amanah yang berat. Namun, berapa ramaikah lelaki yang menangis kerana faham akan hakikat perkahwinan yang sempurna? Sedangkan ibadat sendiri tidak terjaga, ini nak jaga ibadat isteri bagaimana pula? Anak-anak pula bagaimana? Jadi orangkah mereka? Apakah diri sudah bersedia meninggalkan perkara-perkara lagha, agar terbina suasana islam dalam keluarga? Sedangkan daku sendiri tidak dididik ibu dan bapa untuk mendengar lagu karut itu ini. Mampukah dilakukan perkara yang sama? Tidak, kahwin tidak semudah berkata-kata. Kahwin bukanlah bahan jenaka.

Sesiapa yang nak kahwin tu, eloklah dengar lagu ini. Kenapa lagu ini? Dengarlah.



Dani Setiawan / Epicentrum - Mencari Bidadari

Bila yakin tlah tiba
Teguh didalam jiwa
Kesabaran menjadi bunga

Sementara waktu berlalu
Penantian tak berarti sia sia
Saat perjalanan adalah pencarian diri

Laksana Zulaikha jalani hari
Sabar menanti Yusuf sang tambatan hati
Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan

Reff
Segera kan kujemput engkau bidadari
Bila tiba waktu kutemukan aku
Ya Ilahi Robbi keras ku mencari diri sepenuh hati
Teguhkanlahku dilangkah ini
Dipenantian hakikat diri
Dan izinkan kujemput bidadari
Tuk bersama menuju Mu sepenuh hati...

Kini yakin tlah tiba
Teguh didalam jiwa
Kesabaran adalah permata

Dan waktu terus berlalu
Penantian tak berarti sia sia
Saat perjalanan adalah pencarian diri

Laksana Adam dan Hawa
Turun kebumi terpisah jarak waktu
Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan

Bidadari tlah menyentuh hati
Teguhkan nurani
Bidadari tlah menyapa jiwa
Memberikan makna


Bila yakin kan tiba? Bila kan sabar menjadi bunga? Sampai bilakah penantian diri, untuk kejemputmu bidadari?

Ya, ya, ya, aku tahu lagu ini daripada novel Hlovate lama dulu tapi baru dengar. Sekian.

Suatu Masa Dulu

Assalamualaikum. Heya folks. I haven't been writing these few days, yes, I know. Entahlah mengapa. Malas? Mungkin. And I won't write much either for now. But I found something tonight. Lepas godek-godek folder lama pasal layan lagu nasyid yang entah macam mana pusing stesen otak pergi layan channel sentimental sikit malam ni.
Konon lukis komik nak hantar kat AJK Redaksi nak bagi masuk majalah sekolah dulu. Tapi sampai sekarang tak siap-siap pun komik atas tu. Kredit untuk Atif for scanning pasal dulu tak ada scanner sendiri lagi. Ah, dah lama tak melukis. And, komik tu, it was like.. Form 2?

"Kitorang Tak Buat Apa-apa Pun"

Pap! Nyamuk di lengannya ditampar laju. Mati sang nyamuk serta-merta di tempat kejadian tanpa sempat mengucap. Banyak nyamuklah pulak kat luar ni. Nak tunggu kat dalam kelas sejuk sangat pulak aircondnya. Kelas-kelas kat blok E memang boleh buat orang jadi ice statue. Sejuk terlampau! Dipandangnya sekilas jam di tangan. Sudah pukul 9.15 malam, 15 minit lewat tapi bayang-bayang Madam Hajar belum pun kelihatan lagi. Entah jalan entah tidak kelas ganti malam ni tak siapa tahu.

Fahri memusing-musingkan handphone di tangan, kebosanan. Nyamuk mundar-mandir di depannya seolah-olah berkata, "Tangkaplah kalau boleh!" sambil ketawa jahat. Fahri menengadah muka ke langit melihat bulan penuh. Ekor matanya menangkap dua lembaga berjalan ke arahnya dari hujung koridor yang gelap. Mata Fahri mencerun memerhati dalam cahaya yang samar-samar. Siapa pulak jalan-jalan dalam gelap tu?

"Fahri, madam tak sampai lagi ke?" Hatim menyoal bila dah sampai dekat. Hazirah disisinya tak mengangkat muka menatap handphone.

"Belum. Korang bertiga ni dari mana pula?" Mata Fahri mencerun lagi.

"Bertiga?" Hatim tak faham. Ape pulak bertiganya si Fahri ni? Aku dengan Hazirah je. "Oh! Nak sindir akulah ni? Takpelah. Takpe.." Cis kau Fahri..

"Eh? Sindir pulak? Tapi betul apa?" Fahri laju membalas. Faham jugak rupanya. Ingatkan tak faham. Nak buat gaya kesian pulak tu. "Korang dari mana tadi? Buat apa?" Dia menyambung bila Hatim sekadar berdiam diri. Hazirah terus melangkah masuk ke dalam kelas, tak mahu terlibat.

"Kitorang jalan-jalan je tadi. Bincang something. Bukan buat apa-apa pun." Ah, nak menyoallah pulak!

Fahri mengangkat kening bertanya. Bincang something takkanlah tak boleh kat tempat lain. Dalam gelap jugak yang dicarinya. "Betul ke?"

"Betullah. Takkan kawan sendiri pun tak percaya?" Hatim menyoal balik.

"Macam manalah aku nak percaya kalau ada korang bertiga je jalan-jalan dalam gelap tu? Ada bukti ke?"

Hatim berdiam lagi. Tak tahulah sama ada tak terjawab ataupun malas. Fahri membuka mulut ingin menyambung.

"Come on guys. We're late already." Kehadiran Madam Hajar di pintu kelas mematikan ayat Fahri yang belum terkeluar.
by Lespaul950 at DeviantArt


Tok Su #1 : Perkongsian

"Tambahlah lagi mee goreng tu Fitri, Farhan. Banyak lagi tu." Tok Su menyuruh lembut.

Farhan mengangguk. Tangannya berulang-alik dari pinggan ke mulut. Perut pun masih terkejut kerana tiba-tiba diisi usai saja tiba di rumah Tok Su. Bukan Tok Sunya, Tok Su Fitri. Tapi, ya lah, merangkap 'Tok Su'nya jugalah. Secara tak langsung. "Ni pun dah berapa kali tambah, Tok Su. Kenyang dah."

"Banyak sangat mee tu nak dihabiskan. Tok Su pulak tak nak makan sekali." Fitri menambah. Pinggannya yang sudah kosong ditolak ke tepi seraya tangan mencapai gelas.

"Tok Su dah makan dah tadi. Ni Tok Su simpan untuk kauorang la. Takde sape lagi dah dalam rumah ni nak makan selain kauorang." Tok Su tinggal berdua je. Memang takde orang lain lagilah. "Kat kampus, okay ke makanan kat sana? Breakfast makan apa? Nasi lemak?"

"Kat sana, makan okey je. Beli kat kafe." Farhan tolak pinggan kosongnya ke tepi.

"Waktu pagi, macam-macam je ada. Tapi kalau nasi lemak tu, kena cepatlah sebab cepat habis."

"Ikut suka hati kamulah nak makan apa ya?"

"Kebebasan memilih, Tok Su." Fitri sengih.

"Kalau zaman Tok Su belajar dulu, takdenye nak dapat breakfast makan nasi lemak apa semua. Makanan student diorang jaga betul. Tok Su pun dah tak ingat sejak bilalah sistem tender, jual makanan kat kafe diperkenalkan. Tak sempat waktu Tok Su belajar." Hikayat lama Tok Su mula terbuka.

"Habis tu, makanan disediakan ke Tok Su?" Leka mendengar, Farhan pun sudah lupa akan tehnya yang belum terusik sedari tadi.

"Ya, disediakan. Kalau waktu pagi tu, diorang sediakan roti dua keping dengan sebiji telur. Dari sekolah menengah, kolej, sampailah ke universiti," Tok Su mengira-ngira dengan jarinya, "benda tu lah yang Tok Su makan waktu pagi. Sampaikan Tok Su tak pandai dah nak makan benda lain waktu sarapan. Dah terbiasa. Ha, tu nak tunjuk betapa diorang jaga makanan pelajar biar seimbang waktu dulu. Takdelah bagi lepas makan apa yang nak je."

Fitri dan Farhan tersengih sesama mereka. Ada betullah juga tu Tok Su. Kalau bab makanan tak jaga, macam-macamlah kesan datang kemudian hari. Kenapalah agaknya sistem kafe tender diperkenalkan? Perubahan ini, baikkah atau membawa keburukan?

Oh, ya, Tok Su. Kafe kat kampus kitorang tu ada lipas terang tang-tang! Ada juga yang kata tikus..
by Mariaxo at DeviantArt


"Aku Nak Couple Boleh?"

***

"GOOOOLLLL!!! YEAAAHHHH!!!"

Sorakan yang bergema di padang CFS menggegar seluruh pelusuk malam itu apabila entah pasukan mana berjaya menembusi gawang lawan. Kuat dan nyaring sungguh. Entah berapa desibel, Fahri tak tahu. Namun, nasib baik frekuensinya tidaklah sehingga merobohkan bangunan Mahalah Umar al-Khattab dan Mahalah Khadijah yang berdekatan. Bola kembali disepak-sepak di tengah padang, namun tumpuan Fahri sudahpun hilang. Dipandangnya Aziz dan Faiz yang masih khusyuk dengan perlawanan yang berlangsung. Mak aii, langsung tak berkelip mata.

"Weh, korang. Aku nak tanya koranglah." Fahri membuka bicara di tengah sorakan manusia.

"Ya? Apakah?" Serentak dua sekawan itu berpaling.

"Kalaulah aku nak couple kan, apa agaknya pendapat korang? Boleh tak?"

"Couple?" Sebelah kening Faiz terangkat. "Kau ni apahal? Tiba-tiba je tanya. Buat apalah nak couple? Bukannya ada faedah pun couple-couple ni."

"Entahlah kau ni Yie. Apalah sangat nak dibanggakan coupling tu. Buang masa buang duit je" Aziz menambah. Apa kenalah agaknya dengan kawan aku yang seorang ni? Senyap-senyap dalam hati ada taman? Heh.

Fahri tersenyum. "Eheh. So, korang kata tak ke ni?"

"Ye lah, tak. Kau ni pun, betul ke kau nak couple?"

"Haha. Takdelah. Aku tanya je. Nak tahu pendapat korang macam mana." Fahri tersengih melihat kedua-dua rakannya yang jelas bingung. Aku pun, ada ke patut. Memanglah korang jawab tak payah couple pasal korang pun tak couple. Sorang pemalu, sorang lagi macam tak bernafsu. Heh.

Fahri kembali mencari bola di tengah padang. Bicara pendek sebentar tadi berakhir begitu saja, berganti dengan jerit sorang penonton yang semakin kuat apabila bola menghampiri pintu gol dikemudi kaki penyerang lincah.

Sikit lagi.. Sikit lagi.. Sikit lagi.. dan.. GOOOLL!!!

***

"Ah, penat gila hari ni!" Munir merebahkan badan ke atas katil sebaik saja memasuki bilik. Letih!

"Memang. Penat amat!" Fahri turut merebahkan diri. Munir sempat mengelak daripada dihempap. Kalau tak, alamat retaklah tulang belulang.

"Kau tahu tak, tadi nasib baik Miss tak tolak markah lab aku . Syuk punya pasallah. Kerja dia nak buat bising je dalam lab tadi. Mana tak hangin Miss tadi." Munir lega betul.

Fahri ketawa. "Kau pun satu. Jangan dilayan sangat Syuk tu waktu dia nak buat hal."

"Ceh, aku pulak yang salah. Memang tak boleh diharap nak buat backuplah kau ni. Ape punya roommate daa."

Ketawa Fahri pecah lagi. "Takkan merajuk kot?" Dah macam perempuanlah pulak nak merajuk-merajuk ni. Geli aku nak memujuk. Perempuan? Soalan yang diajukan kepada Aziz dan Faiz tempoh malam terlintas di fikiran. "Nir.."

"Ye?" Dibalasnya bersahaja sedang mata menatap siling.

"Apa pendapat kau kalau aku nak couple?"

Munir diam seketika. Anak matanya beralih memandang Fahri dengan dahi berkerut. "Couple? Kau serius ke ni?"

"Aku tengah tanya kau la ni." Aku pulak yang ditanya balik. Haih.

"Bagi akulah kan, aku rasa tak payahlah kau couple."

"Ye eh? Mengapakah?"

"Yelah. Kadang-kadang, orang yang couple macam aku ni pun rasa lagi best kalau tak couple. Macam ada menyesallah jugak couple ni. Kalau couple masa ni pun, aku rasa macam tak kemana jugak. Kau pun fahamlah macam mana kan?"

Fahri mengangguk perlahan. Faham. "Kau pulak, kenapa kau couple?"

Sepi mengisi ruang bilik. Hanya bunyi kipas siling yang berkeriuk menjadi irama tengah hari tu. Kipas yang semakin meningkat usia, sebagaimana dua orang anak muda di bawahnya.

by Marielliot at DeviantArt

***

Trrrrrr.

Getaran telefon bimbit di atas meja belajar menyedarkan Fahri dari dunia Matematik yang bagaikan tiada penghujungnya. Dijelingnya Nokia X6 yang sedang menggedik-gedik. Tangan kanan Adib pantas menyambar. Pensel yang digenggamnya tadi entah sudah dilontar ke mana. Inbox SMS dibuka sebelum mulut mengoyak senyum sendirian. Fahri sekadar menggeleng melihat.

"Aweklah tu."

Adib sengih. "Biasalah bro." Jemarinya pantas menekan kekunci menaip balasan. Smiley comel wajib dimasukkan sekali.

"Weh, best ke ada girlfriend?"

Jemarinya terhenti di atas skrin. Adib mengangkat muka memandang Fahri. "Err, kenapa?"

"Takdelah. Aku nak tanya kau. Apa pendapat kau kalau aku nak couple? Boleh tak?" Dah masuk kali ketiga dah aku tanya soalan ni. Heh.

"Kau nak couple? Betul ke bro? Tapi, sejujurnyalah kan, aku rasa tak payahlah kau layan couple ni. Ramai bebudak yang couple pun sebab pengaruh sekelilinglah kot."

"Eh? Tak payah pulak? Dah kau ni?" Dia yang couple, dia pulak yang kata tak payah.

"Ye lah, aku ni antara yang terpengaruhlah. Bila tengok kawan-kawan couple, aku pun rasa nak couple jugaklah. Pengaruh rakan-rakan. Tapi selalunya girlfriend aku ni lah yang aku rujuk, bantu aku pasal cara-cara nak deal dengan perempuan. Aku bagitahu kau ni, tak payahlah couple."

"Ler. Macamlah tak ada orang lain yang boleh dirujuk. Tak semestinya kena couple."

"Tapi kalau kau nak couple jugak, boleh je." Pantas Adib memotong. "Asalkan kena caranya."

"Asalkan kena caranya? Macam mana tu?" Fahri ingin tahu. Bila ada benda yang membolehkan ni lah yang best. Eheh.

"Ala, yang kalau kau pergi dengar ceramah, talk apa semua tu, diorang kata nak couple boleh kalau tak hantar-hantar mesej, tak pergi dating dan apa jadah lagi. Yang macam tu lah." Couple Islamiklah katakan.

"Oh. Tapi kenapa kau tak pulak buat macam tu?"

"Aku ni tak cukup baik nak buat macam tu. Aku bukannya beriman sangat pun." Adib sengih.

"Ceh, macam tu pulak." Habis, belajar sekolah agama buat apa? "Kau sayang ke girlfriend kau tu?"

"Mestilah sayang bro. Dah nama pun girlfriend." Kalau tak sayang, takdelah aku nak bercouple dengan dia.

"Agak-agaklah kan, sayang kau tu membawa ke syurga tak?"

"Sampai ke syurga, insyaAllah." Ceh, nak pekena akulah ni. Jadah betul.

"Kalaulah kau sayang dia kan, kau tak pernah terfikir ke nak berhenti couple ni?"

Adib diam seketika. Berhenti? "Susah bro nak berhenti. Sebab benda ni berkait dengan soal hati. Susah. Susah."

Fahri tersengih. "Susah tu tak bermaksud tak boleh. Kalau kau cuba, insyaAllah boleh. Memanglah tak boleh berhenti tiba-tiba macam tu je. Makan masa jugak. Yang penting, cuba."

Adib diam lagi. Memang kenalah aku malam ni. Cis. "Yelah. Nanti aku cuba perlahan-lahan."

Senyum terukir di bibir Fahri. Dia kembali menghadap buku Matematiknya bilamana telefon bimbit Adib bergetar sekali lagi. 

***

Dan, begitulah manusia. Pandai menasihati lain insani, namun bagaimana dengan diri sendiri? Yang lain dinasihatkan tidak mencuba, namun kenapa diri sendiri dibiarkan terumbang-ambing dalam gelora? Ya, daku mengerti, bila dah mula, susah hendak dicari penamatnya. Ini soal hati, soal perasan. Namun, yang penting cuba. Pernah percubaan itu bermula? Tak boleh, diri tak cukup baik. Bila pula hendak jadi baik?

Bukanlah daku untuk berikan dalil itu dan ini mengatakan haramnya couple. Tidak kukatakan haram kerana hukum bergantung pada caranya. Klik dan bukalah nota ini untuk membuka minda. Segalanya nyata.

Apakah erti cinta andai tidak membawa ke syurga? Apakah erti cinta andai akhirnya neraka? Ya, daku terpengaruh dengan definisi cinta Hilal Asyraf. Benarlah dia demi Allah dan Rasulnya. Kesucian cinta kini diperkosa. Kalimah sayang suara manja ditabur merata. Apabila dengan A, cintakan A. Apabila dengan B, cintakan B. Sepuluh kali berpasangan, sepuluh kalilah bertukar sayang. Ah, murahnya ungkapan cinta tanpa akad yang jelas dan nyata.

Pernah daku terbaca komen seorang pembaca, yang aku lupa siapa, di SaifulIslam.com tentang cara untuk menjustifikasi amalan kita. Bayangkanlah, banggakah kita andai perbuatan kita diperkata, dizahirkan di depan Rasulullah S.A.W? Redhakah baginda dengan amalan kita? Lagi penting, redhakah Allah dengan perbuatan kita?

Apakah erti cinta andai tidak membawa ke syurga?
by BlackJack0919 at DeviantArt


Four Are Done And Weeks Are Waiting!

Assalamualaikum. Hey, how's it hang'n yo! (Did I greet just like Anwar Hadi yo? And, no, I'm not gonna write on vloggers. No matluthfi, no afiqsays, no charlieissocoollike, no smosh, no nigahiga, no davedays, no blah blah blah)

Yeah, what's up? It's been 7 days since the promised 20th February. Eheh. So, the examination's done, 2nd semester's done and I'm at home. Yeay! The first two days at home got me struggling getting Emma to connect to the internet with an ancient-modem-with-no-updated-driver-compatible-for-windows-seven-64-bit. I somehow managed to get Internet Connection Sharing (that came out of nowhere) to work.

It's been quite a moment since I write properly in English. It also struck me that my English is quite rusty already. Shame on me yo! Hence, in order to prevent me from humiliating my own self with crappy words, this entry is presented with lots of pictures..

TO DAMAI

Rode a taxi straight to University Station with bags. Heavy bags. Heavy, compact bags.  

Buying a ticket, yeah. It can't be something else.

Around 4, it was like this.

Welcome to Damai! And bye, on the next day.
TO KELANTAN
Waiting for a taxi. Fathi had somehow managed seducing me to watch The Mechanic before we set out for our hometown.  Lucky enough the movie was good.
6:25pm, rode a taxi straight to Hentian Putra with other heavy bags. Nerve-snapping-when-lifted-heavy-bags.

6:55pm, Hello Putra!

This was around 9pm. The bus was scheduled to depart at 9.30 but it somehow reached the station at 10.05, and the journey started at 10.15. Typical? Yeah. Still, when will that start being atypical instead? Oh, it was a hot night, also. Sweating was much expected. See Fathi fanning himself?

Not to make the atmosphere gloomy, these kids enliven the night with shouts (despite of the roaring buses outside), running back and forth chasing each other. They were totally out of their mother's control. Ah, sweet childhood moment for them. 

2.30 am, stopped at Merapoh.
6.05am, hello Parkson! Long time no see.
The very last class party had me assaulted with a few questions that I feel like noting here. Just a few that I remember and they were in Malay.

1. Kenapa perwatakan kau dalam blog dan luar blog berbeza?
- don't judge a blogger by his writing, at least not me.

2. Tak berminat nak tulis novel ke?
3. Adakah kau rasa kau cool?
4. Kenapa kau tulis blog?
5. Kau baca novel apa?
6. Kau ni rajin ke tak?
7. Bilik kau kemas ke tak?
8. Kenapa kau berbeza dengan dua orang kawan kau ni?
9. Kau pemalu ke?

There was no killer questions. *sigh* That's all that I remember and that's all for now. Ah, this entry doesn't even help you increase your iman. Shame on me yo! Assalamualaikum.

p.s : I don't think that it's this kind of post that those arid readers of mine expect.



One Down. Three More To Go!

"That is just all? Seriously, there's no question of Avataras? Not even Upanishads? Brahmanadas? Gurdwara? Dhamma? Sangha? Gosh!"

"Still, thankful enough for they were not in. I might no even be able to answer if they do. Thanks Allah!"

***


Yes, dear bloggie. Yes, I miss you too. You know that I don't deliberately leave you for days with no reason. Life got more hectic and packed. I love you, yes. Please, please don't cry. I'm sorry that I'm not being fair with you compared to Facebook. It's just that, Facebook is more like water to me and you're food. Not that you're not important, really. You're just less important. You still are, just less. And don't worry, recently-comes-back-Twitter won't replace you in my heart. Really, no. (Sorry dear bloggie, I have to lie for this part.)

Do expect me to contact you more after February 20th, bloggie. Bye, love.

It is hard when your blog has heart and feelings.

Adik Bukannya Sengaja...

"Abang." Kedengaran suara ibu di hujung talian. Sayup-sayup. Mungkin sebab telefon. Ditekapkannya rapat-rapat ke telinga.

"Ye, ibu?"

"Abang tahu tak? Semalam Ina tak nak makan nasi." Ibu menyambung bicara.

Inani? Teringat pulak kat adik bongsunya itu. Kalau call je, lepas tanya satu, dua soalan, adik bongsunya tu pun tak nak cakap dah. Kejap je. Entah apa-apalah budak tu. Eheh. Kalau balik rumah, hari-harilah nak melayan kerenahnya. Tapi tak nak makan nasi? Ape kes?

"Mula-mula dia kata, Ibu, adik nak makan nasi. Ibu hidangkanlah. Dah hidang tu, tiba-tiba kata tak nak makan pulak. Bila ditanya, dia kata tak nak je."

Hasif tersengih mendengar. Ina.. Ina.. Selalu je macam tu. Dahlah dia tu bukannya selalu pun makan nasi. Paling tak pun, makan sikit lepas tu kata tak nak dah.

"Lepas tu, esok paginya, ibu tanyalah lagi kenapa dia tak nak makan nasi semalam." Ibu masih rancak bercerita. Hasif tersenyum walaupun dia tahu mustahil untuk dilihat. "Dah ibu tanya tu, dia pun jawablah. Adik bukannya sengaja tak nak makan. Adik rindu Abang."

Lidah terasa kelat serta-merta. Dah berbulan-bulan berada di sini, belum pernah dirasakan berbuku sebegini. Turunlah hujan membasahi bumi di kala kelat malam, sesekali menghempas tingkap bilik yang berlampu suram. Hanya satu lampu terpasang.

Adik rindu Abang..



Suatu Pagi Yang Sungguh Nyaman

Kaki dihayunnya laju-laju mengambil langkah pulang ke mahallah dari Mahallah Aisyah. Rafiq yang masih lena ditinggalkan senyap-senyap. Sengaja, tak mahu menganggu tidurnya. Nak buat macam mana, dia stay up sampai dekat pukul 2 semalam semata-mata nak 'study Fizik untuk kuiz' pun dah rasa terseksa biji mata. Entahlah mengapa, waktu lain okey je. Si kawan tu pulak pi bantai online entah sampai pukul berapa, dia pun tak tahu. Dia dah landing dulu.

Pagi ni tenang je. Ramai yang masih tidur lagi. Biasalah tu. Kolej. Tak nampak kelibat sesiapa pun kecualilah seorang makguard yang sedang berjalan ke arahnya. Entahlah ke mana dia hendak pergi. Dilangkahkan lagi kakinya. Mandi pun tak lagi ni. Kantoi kang..

Kedengaran bunyi air mengalir dan secara refleks kepalanya berpusing 90 darjah ke kanan, melihat longkang. Longkang? Diamatinya sekejap longkang tersebut walaupun kaki terus melangkah. Kelihatan sedikit pelik, longkang itu. Dah berpuluh-puluh kali dia lalu sini pun, tak pernah lagi perasan longkang itu pecah-pecah. Ada air mengalir dari bahagian bawah, tapi tak dari bahagian atas. (Longkang itu berada di bahagian lereng) Yeke? Entahlah. Tapi itulah yang dia perasan. Dia tak ambil kisah sangat.

"Makcik dah agak, mesti awak akan tengok tangga tu." Kedengaran suara seorang wanita menyapa.

Pantas kepala berpusing 90 darjah ke hadapan kembali. Oh, makguard tadi.

"Eh? Tangga?" Haila, kebetulan pula longkang tu sebelah tangga. Tangga mahallah perempuan. Baru faham apa yang dimaksudkan.

"Ye. Awak tengok tangga tu tadi kan?" Makcik tu bertanya untuk mendapatkan kepastian.

"Taklah. Saya tengok longkang tu tadi." Dia membalas jujur. Betul! Memang longkang!

"Ye ke tengok longkang?" Dia bertanya lagi. Belum yakin, mungkin.

"Betullah. Saya tengok air mengalir tadi." Dijawabnya lagi, juga jujur. Habis, nak jawab apa? Takkanlah nak mengaku benda yang tak dibuat?

"Ye? Macam tahu-tahu aje makcik ni kan?" Dia menambah, belum mahu mengalah.

"Memanglah makcik tahu. Kan makcik nampak tadi." Terus dijawabnya. Sudah terang lagi bersuluh. Matahari pun semakin tinggi di dada langit. Terang-benderang.

Makcik tu diam, sekadar merenungnya. Dia sekadar tersengih melihat kembali. Agak-agak dia perasan tak gigi yang belum bergosok ni? Makcik ada nak kata apa-apa lagi?

"Kamu tak balik ke raya ni?" Terus berpusing topik perbualan 180 darjah dari yang asal. Esok cuti Tahun Baru Cina.

"Tak balik makcik. Nak balik pun dengar cerita tiket nak balik sini dah habis. Yang ada pun bas tambahan. Dah la.."

"Eh, kamu asal mana?" Dia memotong jawab yang belum sudah.

"Kelantan." Dah hilang segala ayat yang dikarang di dalam otak tak berkesudahan tadi.

"Oh, Kelantan. Patutlah. Kelantan memang ramai orang balik." Sambung makcik tu sambil mula melangkah pergi.

"Makcik tak balik ke?" Dia sekadar bertanya dari belakang makcik tu yang sudah meninggalkannya.

"Tak balik. Makcik tak cuti." Balasnya sedikit sayup-sayup.

Dia sekadar melihat makcik tu berlalu pergi. Tersenyum.


Alhamdulillah, entri yang ditaip bermula dengan sedikit rasa tidak puas hati kerana dituduh sembarangan berakhir dengan rasa geli hati. Yang aku gatal nak tengok longkang tu kenapa? Haha. Aku takdelah nak sangat tengok perempuan sampai macam tu makcik. Tapi, dah sebahagian daripada tanggungjawab makcik jugak ye. Nak buat macam mana. Tapi harapnya makcik boleh melakukannya dengan lebih jaya. Semoga makcik dirahmati Allah. Lain kali kalau ada masa kita bersembang panjang-panjang ye? Kehkeh.

***



by FortyHadith
Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab r.a katanya: " Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda : - "Hanyasanya amalan-amalan itu adalah (bergantung) kepada niat, dan hanyasanya bagi setiap manusia itu apa (balasan) yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia yang ingin ia memperolehinya atau kerana seorang perempuan yang ingin ia menikahinya, maka hijrahnya itu adalah atas apa yang ia berhijrah kerananya."

On the authority of Omar bin Al-Khattab, who said : I heard the messenger of Allah PHUB say: "Actions are but by intention and every man shall have but that which he intended. Thus he whose migration was for Allah and His messenger, his migration was for Allah and His messenger, and he whose migration was to achieve some worldly benefit or to take some woman in marriage, his migration was for that for which he migrated."


Suatu Pagi Di Kafe. Haru. Haru.

Pintu bilik dikuaknya laju-laju sehingga melanggar rak kasut. Bising. Sengaja, nak ganggu tidur teman-teman sebilik. Namun ketiga-tiganya tetap terus terlena. Dibiarkannya mereka dengan mimpi masing-masing. Dia mula mengorak langkah keluar. Ah, perut sudah mula berpancaragam!

Langkahnya terhenti seketika di hadapan kiosk yang berkunci. Tutup. Kiosk tutup masa ni. Aih, ke mana pulak la abang kiosk ni? Masa emerjensi macam ni jugak la dia nak ghaib.

Degumdegumdegum!

Perut berpancaragam lagi. Aih. Dah pukul 9 pagi. Kejap je lagi kelas ganti nak mula dah. Ye, kelas ganti pada hari cuti umum sempena Thaipusam.

"You don't celebrate Thaipusam, do you? So, cuti tu bukan untuk awaklah." Terngiang-ngiang ayat lecturer di telinganya.

Tak kiralah cuti ke tak, yang penting sekarang dia lapar. Sebelum kelas bermula, wajib makan. Lapar amat! Faqih tiada pilihan lain. Dia melangkahkan kaki menuju ke kafe, walaupun sedikit berat hati.

Kafe agak lengang pada pagi itu, tak seperti biasa. Seperti biasa? Entah bilalah agaknya dia biasa turun ke kafe ni, dia sendiri pun tak tahu. Tapi, serius, memang lengang. Sebab hari cuti, ramai lagi yang sedang 'beribadah' di atas katil selepas Subuh. Err, selepas Subuh ke, Subuh pun belum lagi? Entahlah. Dia sendiri pun tak tahu.

Pinggan yang berisi nasi goreng diletaknya ke atas meja sebelum melabuhkan punggung ke atas kerusi. Sudu di tangan kanan mula menyodok-nyodok nasi lalu disuapkan ke mulut. Satu persatu. Setiap kunyahan dinikmati betul-betul. Mencuba untuk bersyukur dengan setiap butir nasi yang ada di dalam mulut. Sudu berulang-alik dari pinggan ke mulut, dan dari mulut ke pinggan. Walaupun mata sedang terpaku pada televisyen, ditakdirkan Tuhan, Faqih perasan juga kelibat di atas meja.

Dari hujung matanya, kelihatan seekor lipas kecil sedang merangkak laju di berdekatan pinggannya menuju ke seberang meja. Lipas? Lipas?? LIPAS???

Otot-otot yang sedang melakukan proses mengunyah nasi di dalam mulut terhenti serta merta. Kaku. Mungkin juga kejang otot. Faqih pandang lipas tersebut yang sedang berlalu pergi dengan penuh selamba. Lalu, dipandangnya pula nasi di dalam pinggan. Dipandangnya lama-lama. Seminit. Dua minit. Dia teringkatkan nasi yang di dalam mulut. Dia teringatkan nasi yang sudah dikunyah, sudah ditelan. Dia teringkatkan nasi yang berada di tekak. Dia teringatkan nasi yang entah-entah sudah sampai ke usus. Dan, Faqih teringatkan lipas tadi. Lipas.

Celaka.


by Lotonero


***



Religious Tolerance Forum : Kenapa Agaknya Ya?

Gamat di dalam Dewan Al-Malik Faisal belum lagi reda walaupun jam menunjukkan sudah hampir tengah malam. Sungguhpun demikian, Forum Toleransi Agama kian sampai ke penghujungnya. Kalau bukan sebab kehadiran diwajibkan kepada pelajar-pelajar yang mengambil subjek Religions In Malaysia pada semester ini, aku pun tak pasti adakah aku akan melangkahkan kaki ke dewan tersebut pada malam ini. InsyaALLAH, aku jejakkan kaki jua. InsyaALLAH.

Penonton masih terhibur mendengar. Penonton masih lagi dahaga. Dahagakan input-input yang bermanfaat. Dahagakan ilmu-ilmu yang pantas diserap hati. Ahli-ahli panel, Brother Fitri dan Brother Lim Joi Soon, serta juga moderator terbaik pada malam itu, Sifu Nasir, semuanya kelihatan masih lagi bertenaga.

"Saya nak tanya. Solat lima waktu sehari semalam itu wajib ke tak?" Suara Brother Lim Joi Soon memenuhi segenap ruang dewan.

"Wajib!" Jelas dan kuat jawapan dari para penonton yang hadir. Brothers dan sisters.

"Oh, wajib. Saya nak tanya. Puasa di bulan Ramadhan wajib ke tak?" Soalan lain pula diajukan kepada para hadirin.

"Wajib!" Jawapan yang sama bergema di setiap inci padu dewan.

"Oh, wajib jugak. Saya nak tanya lagi. Dakwah tu wajib ke tak?" Diajukan lagi soalan yang mirip sebelumnya.

"Wajib!" Para penonton masih tetap dengan jawapan yang sama.

"Oh, begitu. Kalau kita tinggal solat lima waktu berdosa ke tak? Dosa kecil ke dosa besar?" Brother Lim Joi Soon belum habis menyoal.

"Berdosa! Dosa besar!"

"Oh, begitu. Baru saya tahu. Kalau kita tinggal puasa Ramadhan, berdosa ke tak? Dosa kecil ke dosa besar?"

"Berdosa! Dosa besar!" Para hadirin tetap sepakat dengan jawapan yang sama. Bak kata pepatah, sepakat membawa berkat.

"Oh, begitu. Baru saya tahu. Kalau kita tinggalkan dakwah, berdosa ke tak? Dosa kecil ke dosa besar?" Brother Lim Joi Soon menyoal lagi.

Ruang dewan sunyi seketika. Tiada gema jawapan yang menggegar dewan. Sekadar bisik-bisik di sana sini, mungkin.

Brother Lim Joi Soon mengangkat sebelah kening, menyoal. "Brothers? Sisters? Berdosa ke tak?"

Ruang dewan masih terus sunyi sementara Brother Lim Joi Soon menunggu jawapan. Sunyi, dan sunyi. Malaikat lalu orang kata.

"Tu lah masalahnya. Mengapa rasa berdosa tinggalkan dakwah itu tidak sama dengan rasa berdosa tinggalkan solat dan puasa? Sedangkan dakwah wajib, puasa dan solat pun wajib." Brother Lim Joi Soon mengajukan soalan, cuba membuka minda yang mendengar.

Kenapa agaknya ya? Kenapa?

***


Dakwah itu bermula dengan yang paling dekat dengan kita dan seterusnya semakin jauh, dan jauh. Ia bermula dengan ahli keluarga, kenalan, jiran, kawan sepejabat, rakan niaga hatta hinggalah kepada pemimpin tempatan mahupun antarabangsa. Di tahap manakah kita?

by IronKender

Bimbinglah dia, bimbinglah mereka, sambil-sambil membimbing diri kita. Janganlah masuk syurga sorang-sorang, masuklah bersama-sama.

Mengajak teman sebilik bersolat jemaah? Itupun dakwah.

"Ustazah!!!"

Jam di dinding menunjukkan 12.20 tengah hari. Sesi pembelajaran dah lama berakhir. Suasana dalam kelas tu dah semakin suram. Yang tinggal pun dalam lima, enam kerat orang je. Budak-budak lain dah balik, rumah mereka dekat. Tu belum kira yang lari keluar melalui tingkap waktu kelas sebab mengamuk nak balik.Tingkap rendah, beranilah budak tu buat. Yang senasib dengan Zaki, terpaksalah tunggu papa mama datang ambik waktu lunch mereka. Rumah jauh. Kalau panjat tingkap pun, nak lari pergi mana?

Ustazah pula entah ke mana menghilang. Ke dapur, mungkin. Entah-entah pergi tanda buku latihan budak-budak. Mereka panggil cikgu "Ustazah" kat sini, PASTI (Pusat Asuhan Tunas Islam). Tak panggil ustaz sebab tak ada cikgu lelaki pun di sini.

Zaki berguling-guling dari dinding ke dinding yang bertentangan, kebosanan. Dah terlanggar dinding yang satu lagi, dia berguling balik. Guling, guling, lagi dan lagi. Dah macam Shin Chan saja gayanya. Budak-budak... Baru 5 tahun... Dipandangnya sekilas ke sekeliling kelas, melihat dua, tiga orang rakan yang lain. Semuanya dah macam mayat hidup, juga kebosanan. Ah, kenapa mesti hadir kebosanan ini?

"Man!" Ditepuk kuat bahu Othman yang sedang termenung jauh mengira jumlah anak cucunya. Tersentak kawan tu dibuatnya. Nasib baik tak melatah.

"Uh? Apehal?" Berpusing maut kepala Othman menghadap muka Zaki. Aii, mahu saja aku cekik-cekik budak ni. Buat terkejut aku je.

"Aku bosan ah. Jom main lawan-lawan." Kalau bosan, ubatnya mainlah. Ape lagi yang ada dalam kepala budak 5 tahun?

"Main lawan-lawan? Best gak. Jom! Aku pun bosan ni." Bersinar-sinar mukanya mendengar cadangan tersebut seolah-olah mendapat penyelesaian drastik bagi masalah pemanasan global.

Kedua-dua budak tak cukup umur itu berdiri, membuka kuda-kuda. Nak kata belajar silat, belajar taekwondo, karate, takdelah. Terima kasih kepada TV yang menyiarkan rancangan Kamen Rider Black, Fantastic Four, Thundercats, Power Rangers, Spiderman, Superman, dan macam-macam lagi cerita aksi kartun, budak-budak ni ada jugak ilmu mempertahankan diri. Sikit-sikit pun jadilah.

Beberapa orang budak yang lain sekadar menjadi pemerhati. Yang perempuan pula, melihat dengan takut-takut. Tak ada pula yang sukarela menawarkan diri nak jadi referee. Bibir Zaki mengukir sengih yang kemudiannya dibalas oleh Othman, penuh sinis. Kedua-duanya melompat-lompat perlahan. Nampaklah stylo sikit.

"Start!"

Telinga Othman pantas menangkap isyarat mula. Dia mengorak langkah laju ke hadapan. Tangan kanan yang digenggam erat pantas dihayun ke arah lawan. Zaki terkedu melihat.

"Dub!!"

Penumbuk yang dikepal keras tadi singgah tepat di perut Zaki. Kuat. Terbeliak matanya menahan senak. Dia terlutut ke lantai sebelum terbaring memang perut. Mata mula berkaca. Esak tangis tak sempat disembunyikan. Celaka kau Man. Sakit. Sakit!

Othman terkelu melihat lawannya rebah, terpaku di situ. Apa aku dah buat ni? Kuat ke dia kena tadi? Kuat sangat ke?

"Ustazah!! Othman tumbuk Zaki! Zaki menangis!"

Tinggi suara Fazura melaung menyampaikan berita. Tiada balasan. Mungkin Ustazah tak dengar. Mungkin Ustazah dah mengorak langkah ke mari. Othman tak ambil kisah. Matanya masih memandang Zaki yang teresak-esak di lantai.

"Kenapa kau beritahu ustazah? Kan kau suka kat Othman?" Aisyah berbisik lantang. Pantas Fazura menutup mulutnya dengan tangan.

Othman tetap tak ambil kisah. Dia tak tahu nak buat apa dengan Zaki yang masih lagi menangis. Dia sekadar membisu. Salah dia ke? Ke nak lari je sebelum ustazah datang?
by Ciril


Suatu Pagi Dalam Kelas RIM

by PDizzler

"Masa kecik-kecik dulu, saya selalu fikir..." Miss kembali laju berkata-kata di depan.

Seluruh isi kelas ketawa. Miss pun ketawa sekali. Entah ini sudah cerita yang keberapa waktu zaman kanak-kanaknya.

"Asyik-asyik cerita waktu saya kecik kan?" Dia menuturkan dengan senyum terukir di bibir. "Masa saya kecik-kecik dulu, saya selalu fikir.. Kenapalah saya tak dilahirkan pada waktu Nabi Muhamad. Kenapalah Allah tak wujudkan saya pada zaman tu. Kalau tak, bolehlah nak jumpa Nabi Muhammad. Bolehlah nak kenal Nabi Muhammad lagi dekat."

"Ada hikmahnya tu..." Suara Fatah kedengaran dari belakang, mencelah tak bersalam.

Sekali lagi seluruh isi kelas tenggelam dalam deraian tawa. Gamat.

"Memang la ada hikmahnya. Bila difikir-fikirkan balik, kalaulah saya dilahirkan waktu tu pun, tak semestinya saya antara golongan yang mengikut ajaran Nabi Muhammad. Lagi teruk, entah-entah mungkin jugak tergolong dalam golongan yang menentang ajaran Islam. Nauzubillahi minzalik. Sepatutnya, kita bersyukurlah sebab dah diberikan nikmat Islam yang pasti."

Topik Christianity tadi entah sudah tertinggal kat mana. Banyak sangat lencongnya. Namun itulah yang mengindahkan suasana dalam kelas ini. Ilmu-ilmu baru pula banyak sekali diperoleh dalam kelas Religions In Malaysia ini. Beberapa minggu lagi, berakhirlah kelas ini. Ah, sayangnya!

***

Christianity is centered upon the death of Jesus but in Islam, we focus more on the birth of Jesus, the Prophet who'd been conceived by the virgin Mary, the Prophet permitted by Allah to talk when he was a newborn baby in order to defend his mother.

So, why should it be the death of Jesus? If they, Christians, focus on the birth of Jesus, they would realize that their religion is corrupted. They would realize that the actual mission of Jesus being sent to humankind is not to redeem human's sin, no. He is a Prophet of Allah.
If there's no Original Sin, there would be no Christianity.
Miss, from her lecturer.


Teman dan Islam

by Tee-Pee

"Fakhrul! Apa khabar?" Bicara bermula usai sahaja Kafaratul Majlis dan surah al-Asr dibacakan. Suara naqib-naqib lain yang berdekatan masih lagi jelas kedengaran di aras dua masjid.

"Alhamdulillah. Kau bagaimana? Sihat." Soalan sama diajukan kembali.

"Alhamdulillah. Sihat jugak." Tangan kanan masing-masing bersambut salam sedang tangan kiri pula merangkul bahu, menepuk-nepuk perlahan.

"Lama tak jumpa kau. Padahal CFS ni bukannya besar sangat pun."

Zul ketawa. "Tu lah. Bukan main payah lagi nak jumpa. Study macam mana? Okey?"

"So far, Alhamdulillah. Okey lagi. Midterm exam pun tidaklah mengecewakan. Eheh. Kau pulak?"

"Alhamdulillah." Dia tersenyum. "Fakhrul. Minggu ni sebenarnya minggu last aku kat sini. Minggu depan aku dah keluar CFS dah."

Fakhrul terkedu. "Eh? Minggu last? Maksud kau?" Kenapa pulak dengan kawan aku ni. Tiba-tiba je.

"Ye, minggu last. Aku tak study kat CFS dah lepas ni. Tak sambung pergi UIA dah." Dia menjelaskan.

"Oh. Tiba-tiba je ni. Kenapa?"

"Tak adalah tiba-tiba pun. Memang awal-awal lagi dah rancang tak sambung kat UIA pun."

"Ler. Patutlah. Sejak mula-mula masuk sini lagi memang dah pasang niat nak keluar."

"Eheh. Yelah. So, kalau ada salah apa-apa selama kita kenal ni, aku mintak maaflah ye. Ada terkata apa-apa ke. Manalah tahu kan." Bahu Fakhrul ditepuk-tepuknya lagi.

"Ler. Mintak maaf apanye. Nak buat salah pun tak sempat lagi. Haha." Mana taknya. Boleh kata baru je lagi kenal. Sebulan? Dua bulan? Ke tiga? Jumpa pun selalunya waktu usrah je. Tu pun berapa kalilah sangat. Dia pun berapa kalilah jugak tak hadir usrah.

"Eheh. Tak apalah. Doakanlah aku nanti ya." Terukir senyum di bibirnya.

"InsyaALLAH. Kau pun. Doakan aku jugak." Senyum segaris terukir membalas.

Ahli-ahli usrah yang lain sudah mula beransur pergi mengambil tempat masing-masing dalam saf.

Dan begitulah sebuah perkenalan yang baru, terasa berat untuk dilepaskan. Sebuah perkenalan atas dasar iman. Benarlah. Baiklah kita jika berdampingan dengan yang baik. Berat untuk dilepaskan kerana Islam padanya jauh beza dengan Islam pada diri sendiri. Ramahnya memikat hati. Moga perginya Islam itu tidak meluntur dorongan Islam di hati sendiri.

***

"Weh, Erol, ada kawan aku sorang ni dia nak keluar CFS dah." Ujar Fakhrul bersahaja seraya dia merebahkan badan ke atas katil temannya itu.

"Eh, kawan kau pun nak keluar jugak?" Keningnya sedikit terangkat, cuba mendapatkan kepastian.

"A'ah.

"Ler, kalau macam tu samalah dengan Erfan. Erfan pun keluar jugak nanti." 

Uh? Fakhrul terdiam, membisu.


Tag 5 : Sembilan Belas Soalan Rambang Mata

Kena tag lagi. Kali ni daripada kelasmet. Dengan wujudnya entri ni, terbuktilah aku ni terlampau rajin untuk buat benda ni.

1. Adakah anda rasa anda hot??
Apakah? Ceh. Jauh panggang dari api. Aku tak hot. Aku rasa aku cool.

2. Upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekarang!
Nak tengok wallpaper? Ape kes? Ish, gambar awek orang pun nak tengok ke? Nah, tengoklah.
Ni memang wallpaper laptop aku sekarang. Sumpah. Aku tak tipu. Minimalistik kan?

3. Cerita pasal gambar.
Aku tiba-tiba je rasa nak tengok ending Kamen Rider Decade dua tiga hari lepas. Yelah, masa nak SPM dulu, punyalah semangat follow setiap episod dari awal sampai yang last before ending. Disebabkan ending dia keluar lambat, aku pun tak ambik kisah sangat dah lah sampai terlupa terus. Bila dah teringat balik, kenalah habiskan tengok cerita tu. Tapi ending hampeh. Henshin!

4. Bilakah kali terakhir anda makan pizza?
Masa cuti semester pertama. Kot. Tak ingat sangat. Makan nasik lagi kenyang la. Cuba kau tanya bila kali terakhir aku makan nasik.

5. Lagu terakhir anda dengar.
Raihan - Ashabul Kahfi. Dah minggu ketiga kot aku ulang lagu ni berkali-kali termasuk beberapa lagu lain.

6. Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Aku sedang menyedut oksigen, menghembus karbon dioksida sambil duduk di atas kerusi dan menekan-nekan papan kekunci sedang telinga pula mendengar alunan lagu yang tertaip di atas.

7. Selain nama sendiri, anda dipanggil nama apa?
Tak ada kot. Nama sendiri je. Tu pun ada bermacam-macam versi panggilan untuk nama aku yang satu.

8. Tag lagi 6 orang.
Yang dirasakan aktif aje la yang aku tag. Kalau yang tak aktif sebab tak ada modal nak update tu (tapi tak terpilih sebab aku pilih yang aktif je), korang jawablah. Tapi korang nak jawab ke? Mesti malu sebab orang tak suruh jawab pun, kan? Kehkehkeh. Gurau saja. Jawablah dengan ikhlas.

1. AweGlemor - Dia ni glamour habis. Sila jawab selepas habis exam ya.
2. Phoenix - Bukan Phoenix burung berapi-rapi tu.
3. Kudozu - Kau dah besar panjang. Kau main lagi ke tag-tag ni?
4. She - Pokemon-infected blog. Beware.
5. Aku Adalah Aku - Orang jauh. Juga sila jawab selepas habis exam.
6. My Lightless, Your Love Ya - Ini tag balas dendam. Wahaha.

9. Siapakah orang no.1 kepada anda?
Dialah buah hati pengarang jantungku.

10. Katakan sesuatu mengenai orang no.5.
Exam tuuu.

11. No.3 ada hubungan dengan siapa?
Ada ke? Tak bagitahu pun. Sampai hati.

12. Bagaimana pula dengan no.4?
Penyakit Pokemon anda sudah sampai tahap yang sungguh kronik.

13. Pesanan buat orang no.6?
Silalah jawab dengan penuh ikhlas dan tulus murni.

14. Kata-kata cinta untuk orng no.2.
Cintailah aku sebagaimana aku mencintaimu.

15. Berikan 5 yang anda tahu tentang orang yang men-tag anda.
1.  Aku tahu dia perempuan. Aku tahu.
2. Kebanyakan kali pergi kelas, asyik ada je muka dia.
3. Bukan budak Kelantan.
4. Budak pandai ni.
5. Dalam jantung dia ada injap.

16. Persamaan antara kambing dan lembu.
Dua-duanya makhluk Allah yang halal dimakan selagi dua-duanya disembelih dan mati dengan nama Allah.

17. Perasaan anda buat tag ni.
Tak ada perasan. Hati aku beku, membatu. 

18. Adakah anda tahu si Rizman itu sengal
Bukan setakat sengal. Mereng pun ada. Gatal dia tu tak pernah nak habis. Tak cukup dengan wanita, lelaki pun diushanya. Aku yang suci pun ada dalam list mangsa-mangsanya. Ape kes? Sekali kena sepak terajang karang.. Chop. Kejap. Siapa Rizman?

19. Gay or les?
Apakah? Apakah?? Apakah??? Jauhilah daripada tergolong dalam kaum terlaknat ni. Yang dah terjebak tu, cepat-cepat la bertaubat. Jangan sampaikan pintu taubat ditutup, baru nak terhegeh-hegeh. *Ceh, bajet ada gay dengan les baca blog aku ni. Ada ke? Anda pasti anda straight?* Soalan pun, punyalah tidak bermanfaat. Siapa buat soalan ni? Mesti pengaruh Seksualiti Merdeka ni. Tengok video Saya Gay Saya OK. Aku sendiri pun tak tertengok video tu. Bukak hari tu tengok-tengok dah kena remove dari youtube.

Okey, itu sahaja soalannya. Terima kasih kepada yang mengetag, Nashihin. Eh, link blognya? Sengaja tidak aku dedahkan link blognya di sini. Kejam? Ish, tidak kejam. Aku tidak sekejam itu sebab dulu katanya dia lagi suka berblog secara bawah tanah, profail rendah. Ke dah berubah pemikiran? Sila maklumkan jika ya.

Sekianlah untuk entri yang sedikit gay.

"Sebab Dia Awek Aku"

Pilot Super Grip 5.0 di tangannya berhenti berlari-lari di atas kertas. Dipandangnya Syuk di atas katil. Dah acap kali dia datang lepak kat bilik ni waktu malam. Tengah leka berwebcam. Dengan aweklah kot. Fakhrul cuba menjengah tengok.

"Eit! Tak boley la der." Dipusingngnya laptop di atas riba 180 darjah, menyembunyikan skrin dari pandangan Fakhrul. Amboi. Rahsia sungguh.

"Laa. Apa pulak tak boleh. Aku nak tengok jugak. Awek kau pun aku tak kenal." Tak boleh?

"Awek aku kat rumah dia la ni. Dia tak pakai tudung. Kalau dia pakai tudung, aku bagi la jugak kau tengok."

"Tak pakai tudung? Dah tu kau tengok boleh pulak?"

"Yela. Sebab dia awek aku."

"Awek? Kau bukan suami dia pun. Dia pun bukan isteri kau." Ape ke bezanya? Tak ke haram jugak?

Dia diam, tak menjawab, sebelum leka semula dengan laptopnya itu.

Pandangan Fakhrul kembali pada kertas di hadapannya. Bunyi hingar-bingar brothers di  basketball court masih lagi kedengaran walaupun jam menunjukkan sudah tengah malam. Biasalah tu. Esok kuiz Math. Ah, mengantuknya!

***



UNIC - Hakikat Bahagia

Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati

Bahagia itu ada pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani

Bahagia itu ada di jiwa
Mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu ketenangan

Bila susah tiada gelisah
Bila miskin syukur pada Tuhan
Bila sakit tiada resah di jiwa
Bukankah Tuhan telah berfirman
Ketahuilah dengan mengingati Allah
Jiwa kan menjadi tenang

C/O :
Kebahagiaan itu suatu kesyukuran
Bila kaya jadi insan pemurah
Bila berkuasa amanah
Bila berjaya tidak alpa
Bila sihat tidak lupakan Tuhan

Hakikatnya bahagia itu
Adalah ketenangan
Bila hati mengingati Tuhan

Semua insan kan mengerti
Maksud terseni Ilahi
Itulah zikir yang hakiki


Suatu Petang Di Mid

"Pa'an!"

"Uh? Ya. Apakah?" Dia membalas bersahaja.

"Ni. Tengok ni." Ditunjuknya objek yang berada di tangan kanan.

"Ler. Nape? Nak buat apa pulak dengan benda ni?" Benda tu bukan untuk kaum Adam pun wey. Kau pun, bukannya berkromosom XX.

"Kau try la pakai. Haha."

"Ceh. Apasal aku pulak yang kena pakai benda alah ni?" Mulut mengomel, namun objek itu bertukar tangan juga. Nak menggedik jugak...

Cekak rambut besi halus itu dibawa ke kepala. Eh, ye ke cekak rambut? Nampak macam cekak rambut, tapi betul ke cekak rambut? Ah, lantaklah! Sikit lagi nak sampai, matanya sempat berpusing 23 darjah ke arah timur.

Kelihatan akak cashier sedang menjeling tajam dari balik kaunter.

Ah, sudah!

by TheRealMorticon

***

Sudah berkali-kali blog ni mendapat trafik dari sebuah blog lain. Ingatkan tuan rumah nak jugaklah berbalas ziarah. Yelah, orang datang rumah jenguk kita, tengok rumah. Paling tak pun pergilah jenguk balik sekali, tengok rumah sape lagi besar, lagi cantik. Nak baca jugak, ape la yang diblogkan. Cinta? Hidup? Cita-cita? Namun, semua itu kekal misteri. Hampa sekali kerana blog itu blog private.

via tumblr

Tapi, tidaklah se-desperate itu. Kehkehkeh.

Oh, hai Adilah.

***



Mestica - Inayah

Rahmat kasih sayang-Mu
Sungguh melangit luas
Nikmat yang Kau berikan
Tak kan dapat untukku menghitunginya

C/O
Oh Tuhan yang Esa
Berilah petunjuk-Mu
Rahmatilah kami
Oh Tuhan

Oh Tuhan yang Esa
Berilah inayah-Mu
Ampunilah kami
Oh Tuhan

Selamatkan kehidupan kami
Tenang damai tiada resah
Di bumi bertuah milik-Mu
Oh Tuhan

Moga diperkenan segala permintaan
Pandangailah kami
Dengan kasih sayang-Mu
Oh Tuhan

Rahmat kasih sayang-Mu
Sungguh melangit luas

Moga diperkenankan segala permintaan
Kau pandangailah kami
Dengan kasih sayang


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...