Pintu Taufik Untuknya

Alhamdulillah!

Tu je yang mampu diungkapkan saat melangkah keluar dari Annex 201. Midterm exam semester 2011/2012 dah berakhir. Lega!

"Faiz!" Irham menerpa dari belakang, merangkul bahunya. "Apasal paper BTQ tadi mudah sangat?" Berseri-seri muka menuturkan. Senyum pun aci sikit je lagi nak sampai telinga. Merdeka!

"Err..Entahlah" Faiz menjawab acuh tak acuh, tak berani nak cakap lebih. Memang la rasa macam senang jugak tadi. Tapi, tergelincir ke ujub, takabbur kang naya. Senang tak senang pun, apa special sangat group kitaorang sampai ada 4 invigilators bertukar syif dalam masa sejam? Ah, biarlah yang dah sudah. Lagipun, bolehlah jugak paper Basic Themes of Quran tu jadi pengubat hati yang lara dek penangan Physics 2 dengan Chemistry 2 beberapa hari lepas. Padan muka.

"Weh, kau buat apa hari ni Irham?" Paper semua dah habis. Tak ada lagi dah yang nak kena pulun. Dahlah hari ni hari Sabtu. Cuti hujung minggu pun ada exam. Haila.

"Entahlah. Tak ada apa lagi setakat ni. Tapi aku dah lama lah tak outing. Rasa macam dah jadi penunggu CFS dah." Jari membilang-bilang entah dah berapa minggu dia berkurung kat dalam CFS ni. Kalau keluar pun pergi pasar malam kat seberang jalan sana je setiap hari Selasa.

"Tu lah pasal. Aku pun. Turun Mid hari ni jom." Faiz mencadangkan. Dah lama tak sampai sana. Dah runtuh ke, dah tambah sepuluh tingkat ke, memang dia tak tahu.

"Orait. Set!"

***

Fuh! Lega! Penat! Letih!

Dia terus melabuhkan duduk di satu sudut MPH Bookstore tu. Mahu rebah pun ada. Nak sampai MidValley dari KL Sentral tadi pun masalah. Tunggu train punyalah lama satu hal, nak naik pulak kena berhimpit macam tin sardin kemek! Lelaki perempuan main rempuh je tak kira halal haram. Dah lama sangat berkurung sampai tak ingat dah azab naik benda tu macam mana. Masalah, masalah. Sumpah tak nak naik lagi dah waktu macam tu!

Chewing gum di tangan dibawa ke mulut. Irham tadi entah ke mana dari tadi. Kata nak ambik duit dekat ATM. Dia tak ambil pusing sangat. Matanya menyapu ke serata ceruk bookstore tu, terhenti pada manusia yang sedang membelek buku selang 3 rak darinya.

Rambut hitam lepas ke bawah, t-shirt hitam lengan pendek, jeans biru membalut bahagian bawah abdomen dengan selipar getah ala-ala selipar jepun tersarung di kaki. Ah, sudah! Ni lagi satu masalah bila keluar. Senang sangat nak dapat dosa mata. Astaghfirullah.

Anak mata cuba lari tapi terhenti pula pada buku yang dipegang si gadis. Macam pelik je.

"Peringatan..untuk..wanita..agar..tidak..terpedaya." Dia menuturkan satu, satu tajuk buku tu. Cover belakang macam aneh. Ada tulisan Tamil? Eh tak, tu jawi! Jawi? Ke Arab? Eh, tu kan..

Seksyen Agama.

MasyaAllah! Terkedu seketika. Moga Allah bukakan pintu hijrah dan pintu taufik untuknya.

Kalau nak kira, berapa ramai sangat anak muda macam tu nak cari agama. Even cari pun, berapa ramai yang terima, berapa ramai yang berada betul-betul atas jalan yang sepatutnya. Dah dapat hidayah tapi tak dapat taufik pun tak jadi jugak. Tu semua kerja Allah. Moga dipermudah untuknya.

Samalah dengan yang baca Hlovate pun. Ramai je yang kata best, inspiring, bla bla bla puji itu ini. Tapi berapa ramai yang betul-betul dapat mesej yang ingin disampaikan? Atau ianya sekadar macam novel biasa?

"Weh, kau tengok apa tu Faiz!"

Chewing gum di dalam mulut terus meloncat masuk ke dalam tekak. Irham!!!

***

Baca Contengan Jalanan di ambang Ramadhan kali ini. Memang kenalah.

via tumblr

2 comments:

August 7, 2011 at 10:57 PM Anonymous said...

Haha lepas komen kat Fb terus bukak blog kau. da update rupenye :D

nice one bro ;)


-kudozu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...