Sesungguhnya Berteman

Letak cermin mata yang senget dibetulkannya. Tetikus di tangan kanan terus di-scroll lagi dan lagi sedang mata pula tidak berkelip-kelip membaca news feed facebook yang panjang berjela-jela itu. Hari ini hujan lagi. Hujan sekejap-sekejap. Farhan mula terasa impaknya menghabiskan cuti di bumi Kelantan yang kini sejuk. Jangan sampai demam-demam sudahlah.

Scroll mouse di tangan berhenti. Matanya mencerun. Status siape entah yang muncul di news feed menarik perhatiannya.

Dan, tahulah Farhan. Dia tidak keseorangan.

***

Kepada yang paling-muda-namun-jangan-bimbang-anda-pasti-akan-meningkat-tua-juga-seperti-kami-semua...

Sanah Helwa Fawwaz Aizat.


Hello 2011 : Greeting With A New Face

So, I've changed the blog layout for the oncoming 2011. After hours of browsing the templates at BTemplates and Deluxe Templates, cover to cover, you could say (That's because you're too fussy). Nothing is good enough with no customization, or even less. Hence, this is a result of 3 templates mixed into 1, plus some customizations.

1. Fancy : I got the nice diagonal lines background here.

2. Artarius : It has a nice header using Franchise Bold font.

3. Superb : As the core of this template.

So, some customizations has also been made for the CSS and HTML. The problem is, I can't get the blog description right with the XML code that I have to insert it manually. Also, there're some problem regarding to some sidebar gadgets. Everything else looks just fine, so far.

Wait, who wants to read about blog templates?

Holiday's ending soon. Let's open up books.


Yang Ketiga Ketika Pekat Malam

Mouse di tangan masih lagi rancak ditekan-tekan walau sebelah tangan lagi menahan kuap. Jam di sudut monitor laptop dipandang sekilas. Dah nak pukul dua pagi, 30 November. Task subjek Komputer punya pasal, dia bersengkang mata sebegini lewat. Kena buat presentation slide menggunakan Open Office Impress. Guna komputer punya pasal, berjaga sampai pukul 4 pagi pun dia sanggup. Kalau subjek lain, kirim salam awal-awal lagilah. Confirm tersungkur di tengah jalan punya.

Mouse ditekan-tekan lagi di meja study itu, nak pilih animation yang sesuai. Sunyi. Semua roommates dah tidur. Dalam sepi malam itu, hanya kedengaran kipas berkeriut dan speaker laptop sedang mendendangkan entah lagu nasyid apa yang ada dalam playlist. Tiba-tiba aje entah macam mana mood nasyid datang. Sekurang-kurangnya rasa dekat sikit dengan Tuhan sejak dua tiga hari dah tak dengar lagu orang putih yang terang-terangan bukan Islam tu. Kerja diteruskan lagi. Esok dah nak kena hantar.

"Aaaaargh!!!! Aaaaargh!!!!"

Astaghfirullah. Tersentak Farhan dari khusyuk kerjanya. Kepalanya terus berpusing ke arah Izad yang menjerit terlompat-lompat 3 meter darinya. Tidur Izad terganggu lagi. Dia meracau lagi. Dia akan datang ke sini dan gangguannya tu akan berhenti, sama seperti sebelum ni.

"Aaaaargh!!!! Aaaaargh!!!!" jeritan Izad kedengaran pula di compartment Farhan. Sangkaannya meleset. Salah!

Ha, sudah! Ape kena budak ni malam ni? Tangannya kelihatan cuba membuang sesuatu yang berada di badannya sedang mulut pula tak berhenti-henti berteriak sedari tadi. Izad cuba dipegang namun berkali-kali bolos. Dia terus meracau-racau, melakukan perkara yang sama di hadapan Farhan.

"Aizad!" Farhan cuba memanggil rakannya itu yang entah sedar entah tidak. Panggilannya itu hanya dijawab dengan jeritan yang berlarutan dari tadi.

"Aaaaargh!!!! Aaaaargh!!!!" sekilas, muka Izad memandang Farhan, mata bertentang. Mukanya pucat. Matanya terbuka luas. Dia terus menjerit. Seolah-olah ketakutan. Berderau rasanya darah melihat.

Sudah! Apakehal ni? Kena rasuk ke? Nak kena picit ibu jari kaki ke? Ah, tak mungkin, dengan dia meracau-racau macam tu! Nak kena baca ayat apa ni? Terlintas di fikiran untuk melaungkan azan namun mulutnya lebih pantas.

"Allahuakbar!! Allahuakbar!! Allahuakbar!!"

Sepi, tiba-tiba. Jeritan Izad lenyap terus. Diam.

Dipandangnya sahabat yang kini berdiri dengan kepala bertunduk ke bawah. Badannya kaku, tak bergerak.

"Aizad? Kau okey?" Tangannya memegang kedua-dua belah bahu Izad. Takut-takut meracau lagi.

Tiada jawapan. Senyap.

"Aizad? Okey ke? Jawab."

Dia mengangguk perlahan, lalu duduk di birai katil. Senyap lagi.

"Macam orang nak perang je." Erol datang menjenguk, dengan mata sedikit kuyu. Tidur dia terganggu nampaknya.

"A'ah. Bising je." Is pula menyusul. Terjaga juga.

Kini ketiga-tiga pasang tertumpu pada Izad yang duduk tertunduk di birai katil dengan penuh tanda tanya. Masih lagi diam. Dia sengih sendiri, menggeleng kepala. Haru rasanya bila difikirkan benda yang baru jadi sekejap tadi. Haru. Dia bingkas bangun, menuju ke compartmentnya tanpa sepatah kata. Entah boleh tidur balik ke tak lepas ni.

Farhan, Is dan Erol mengekori langkahnya dengan pandangan mata. Dua pasang beralih pula kepada Farhan yang masih lagi duduk di kerusinya. Dia memandang balik, mengangkat bahu. Kedua-duanya berlalu dari situ.

Farhan menghadap balik laptop kesayangannya, menyambung kerja yang hampir siap. Kejap lagi bolehlah tidur.

***

E-Cafe kelihatan sesak seperti biasa menjelang waktu Maghrib hari Isnin. Ada yang nak berbuka puasa. Ada yang menjadi peneman kepada yang berpuasa. Ada juga yang langsung tak puasa. Saja je nak makan waktu tu. Sekali sekala kedengaran suara makcik pakcik kafe melaungkan order yang sudah siap dimasak. Bingit.

"Weh, ko apehal semalam?" Tanya Farhan membuka bicara, sambil-sambil menunggu order siap. "Kau nampak apa pulak semalam? Dengar apa?"

"Semalam?" Izad ketawa tawar. "Takdelah nampak apa, dengar apa. Tapi semalam aku rasa macam ada orang pegang aku waktu aku tidur. Macam ada tangan pegang aku."

"Eh? Habis, semalam yang tangan kau macam tengah cuba buang benda dari badan kau tu sambil menjerit-jerit, tangan tu la?"

"Oh, aku buat macam tu ke? Aku pun tak perasan." Dia pun tak sedarlah apa yang dia buat semalam. "Dah ada tangan tiba-tiba pegang aku, maunya tak menjerit-jerit, cuak. Serius, seram gila!"

"Ceyh, kau ni. Kau ada nampak tak aku semalam time meracau-racau tu?" Farhan teringat kembali muka Izad yang pucat habis dengan mata terbeliak luas memandangnya. Macam nampak hantu.

"Err, tak pulak. Maybe aku tak sedar kot masa tu. Tak ingat."

"Kau dengar tak aku takbir semalam? Yang sampai si Erol tu kata macam nak perang je bunyinye." Dia belum habis menyoal.

"Ada ke? Rasanya yang aku ingat, aku dengar kau panggil nama aku je. Lepas tu kau suruh aku jawab and aku angguk."

"Ah, pulak! Kau ni, memanglah." Nampak sangat memang tak sedar langsung member dia ni semalam.

"By the way, kau ingat lagi kan yang 1st case hari tu? Yang aku nampak tangan macam nak pegang aku kat tingkap tu." Izad membuka cerita lama.

"Eh, kau nampak benda tu kat tingkap ke? Tak tahu la pulak aku."

"Kat tingkaplah. Aku dengar cerita, RMDD (Residential, Management and Discipline Department) sebelum ni pun memang pernah dapat report ada orang nampak tangan kat tingkap."

via tumblr


Kita Jumpa Lagi Minggu Depan

Biliknya di Mahalah Umar al-Khattab itu dipandang sekilas. Kosong. Gelap. Aiman dah balik, Azri pun dah balik, Fendy pun dah balik. Dah semua rumah area Selangor je, balik awal-awallah kan. Dia juga yang kena balik rumah jauh nun di Kelantan. Ala, Kelantan je pun. Bukan kena langkau benua lain, rentas lautan apa semua. Bukan UK. Bukan US. Bukan Mesir. Bukan Australia. Kelantan. Qalbuddin yang baru tiba dari Nilai sekejap tadi pun sudah berkejar ke surau terlebih dahulu; hendak solat awal-awal dek khuatir auntie-nya tiba sekejap lagi. Pintu bilik ditutup rapat-rapat.

Kita jumpa lagi minggu depan.

***

Dah pukul 9 malam. Kelihatan ramai student CFS berkelompok di sana sini sekitar Mahallah Fatimah az-Zahra dengan beg masing-masing. Semua nak balik Kelantan. Kalau semester lepas, satu bas je. Kali ni, dah dua bas pulak. Demand meningkat nampaknya.

Farhan merebahkan badannya di atas kerusi bas. Takdelah empuk macam katil yang sedang menanti di rumah, namun harapnya takdelah merana tulang belakang malam ni. Dah serik dah kena dulu. Menunggu semua seat penuh, cukup 40 orang, bermacam-macam jenis suara mengisi ruang. Perempuan mostly. Well, biasalah tu, perempuan memang selalu bising. Selalu je ada benda nak keluar mulut.

Apekehal pulak kau ni Farhan. Bercakap dengan diri sendiri pun dah ada macam gaya Mr. K hentam-hentam kaum Hawa. Haiseyy.. Hati kecilnya berbisik.

"Sorry la ye! Bas ni bas ganti. Sepatutnya kita naik bas lain, tapi entahlah macam mana terpaksa tukar. Sorry ye!" Suara manager bas meminta maaf mengisi ruang lagi.

"Sudah-sudahlah tu. Asalkan selamat sampai Kelantan sudah." Farhan menggumam rendah. Dah serabut mendengar ayat sama yang entah buat kali keberapa.

Doa memulakan perjalanan dibacakan, lalu diaminkan ramai-ramai seraya bas mula bergerak. Eloklah tu baca doa ada background song kat belakang. Entah lagu Melayu entah apa apa entah yang dimainkan oleh TV bas. Haram langsung tak sedap. Video pun takde motif seciput. Record video perempuan lenggeng sana lenggeng sini lepas tu play secara slow motion. Ape kejadahlah punya lagu. Uncle driver bas pun satu. Dah tua-tua pun layan lagi lagu macam tu. Mau ingat sikit la. Kubur kata mari.

Tangan kanan mencari-mencari earphone di dalam bag pack. TV mula menayangkan filem ape entah menggantikan lagu tadi. Lakonan Farid Kamil dan Lisa Surihani. Sumpah, tak best langsung. Macam manalah industri filem nak maju. Memang patutlah pun mata telinga dia alergi sikit dengan cerita-cerita, lagu-lagu Melayu. Farhan tak ambil pusing. Jari-jari kanan rancak menekan buttons handphone.

Earphone disumbat ke dalam ear canal. Dunia sekeliling mula membisu. Pandangannya dilontar keluar. 30 songs in the playlist. Cukuplah untuk 2 jam sebelum terlelap. Bas terus meluncur laju dalam pekat malam. Mid-break semester dua dah bermula.
via tumblr


Heh. Datang Lagi..

"Kau je la jadi imam." Seorang bersuara, mencadangkan.

"Ler, aku ke?" Bertanya pula yang disuruh tadi.

"Ye la, kau la. Kat sekolah kau dah jadi ketua, kat sini pun apa salahnya." Seorang yang membisu sedari tadi menjawab.

Jam dah pukul lapan malam lebih. Sembahyang maghrib pun belum lagi. Maklumlah, diorang baru sampai di chalet Pantai Pasir Hitam, Langkawi tu, baru sign in. Letih pun masih lagi mencengkam diri. Penat.. penat.. Cikgu pun, kenapa la tak buat slot solat jemaah. Haisy..

"Ye lah, ye lah. Aku je." Acuh tak acuh saja gayanya.

"Orait." Tiga yang lain serentak membalas.

Masing-masing berdiri di bucu katil dengan sejadah terbentang di hadapan. Seorang di depan, tiga di belakang. Iqamat dibacakan cepat-cepat. Lambat karang, melepas maghrib.

"Allahuakbar"

Tiga di belakang mengikut. Doa iftitah dibaca dari awal sampailah habis, masing-masing. Tunggu bacaan imam pula. Tunggu. Dan terus tunggu..

Diam, sepi tak berbunyi sejak takbir pertama lagi terus mengisi ruang.

Mak ai.. Tak habis-habis lagi ke baca doa iftitah imam ni. Takkanlah panjang berjela punya doa iftitah. Sunat je pun. Resah si makmums.

"Allahuakbar" Imam di depan melaungkan takbir sambil membongkok rukuk. Aik? Mana al-Fatihahnya? Mana surah lazimnya?

Ketawa berderai di belakang, mau pecah perut ketiga-tiga orang. Nak terguling pun ada rasanya kot. Imam pula entah ke mana rukuknya tadi, turut tergelak. Batal semua punya solat.

"Okay, okay. Kita semayang sendiri-sendirilah." Cadang seorang dengan sisa tawa, memandang yang lain yang sedang pegang perut.

Memori itu terhenti di situ. Entahlah angin mana yang datang menyampuk, membawa memori waktu sekolah rendah itu menerjah fikiran Farhan. Datang tak bersalam pulak tu. Masa tu, budak-budak lagi. Muda-muda belaka. UPSR tak lagi. Tak fikir apa pun lagi pasal dunia ni. Mentah.

Alang-alang pintu dah berketuk, melayang pula fikiran ke ruang masa yang lain.

Teringat pula dia sewaktu darjah satu, classmatenya dihentak muka ke meja oleh teacher English. Masih awal tahun lagi masa tu. Entahlah sebab salah apa. Kesian juga tengok. Satu kelas membisu, sekadar melihat. Nak bersuara pun takut. Teacher garang!

Masuk darjah tiga, entah nasib macam manalah dia boleh dijodohkan lagi dengan teacher English darjah satu. Masalah... masalah.. Tapi, mujurlah taring teacher dah tumpul, agaknya. Paling teruk pun, dia sendiri pernah kena denda berdiri di depan kelas je; bersama lima lagi jejaka berumur 10 tahun. Berdiri je. Nasib baik. Maunya kena buka baju.. buka..

Fikiran melayang pula ke waktu darjah lima. Subjek bahasa Inggeris kali ni dah dapat teacher lain. Yes! Subjek yang diminati pula tu. Heaven. Tapi, heaven tak heaven pun, pernah juga merasa berbaring di koridor; tak siap homework vocabulary punya pasal. Padahal berapa patah perkataan sangatlah yang tinggal tu. Bau lantai koridor yang berhabuk tu kembali terasa menusuk hidungnya.

Ai, mahu saja kucium-cium dikau wahai lantai. Ah, takpe. Bila buat benda macam ni secara berjemaah, tak terasa sangatlah bebannya.

Layang fikiran berhenti lagi. Jauh sangat dilayan karang, entah sampai ke mana la jawabnya.

"Kau dah besar, Farhan. Dah besar.." Dia berbisik sendiri.

Namun, katanya itu bagaikan sekadar mimpi. Esok lusa dilupakan lagi. Hidupnya dia di alam mimpi. Sehari dua ini, mula lari dari realiti. Sampai bila nak jadi begini? Sampai bila wahai diri?
by Magnesina


Knock Knock, Door Of Memory

Halaman terakhirnya dibelek perlahan, slow motion habis memang sampai berjela-jela frame takde penamat dalam Sony Vegas kalau nak buat video. Puas hati, teruja rasanya. Novel [tunas] Hlovate tu dihempasnya perlahan ke atas katil. Dia rasa menyesal pulak pinjam novel tu daripada Zulhelmi. Kalau sendiri beli, bolehlah buat koleksi macam novel Harry Potter yang ada kat rumah tu, dari yang first sampai nombor tujuh. Time rasa nak baca lagi, bolehlah belek je. Kalau dah pinjam orang punya, susah.

Ah, tak apa. Kalau nak sangat beli je la kan? Getus hatinya sambil otak pula sedang mencerna ending kisah tu. Satisfied.

Dipandangnya kembali cover novel tu yang membuatkannya terkenang kembali zaman sekolah menengah dulu. A'ah, sappy kot. Dari tingkatan satu sampailah tingkatan enam, kisah dengan kawan-kawan lagi pun dah berapa banyak. Tu tak kira cerita-cerita yang tak masuk syllabus lagi. Nak ingat satu-satu, memang tak habis! Dari dulu dia yang pernah skema tahap tak habis, sampai dah transformed jadi lain.

Ceh, nostalgic la pulak kau Farhan wey. Bisik hatinya lagi.

Ya, nostalgia yang indah. Teringat pula dulu Nabil pernah quote ayat abang or kakak dia yang entahlah keberapa. Hehe.

"Korang nanti kalau dah masuk U ke, keluar U ke, kerja ke, pencen ke, konfem akan miss ah nanti time sekolah"

And yeah, he was right. Dia pun sedikit merasainya hasil penangan [tunas]. Satu zaman yang indah, juga satu zaman yang buat dia rasa tak puas hati amat dengan diri sendiri. Dia tahu bahawa jalannya sekarang bakal membuat sejarah hitam berulang kembali.

"Bukalah wahai mata, sedarlah wahai hati.."
by Valimar
p.s : apakenama la title bahasa mat saleh, content bahasa melayu. Err, mostly.

Fasa Pertama Berakhir

17 Disember 2010. Pukul 8 malam. Malam ni paper Physics bagi Mid-Semester Examination. Entahlah ready ke tak. Latihan sudah berkajang-kajang dibuat walaupun tak semua soalan dalam compilation book dijawab. Tu pun entahkan betul entahkan tidak sebab takde jawapan. Cis. Buat sudeyy.

8.00 malam, peperiksaan bermula. Kertas soalan dibelek satu-persatu, mula menjawab. Ah, sudah! Yang ni nak jawab macam mana? Yang ni pulak? Yang ni betul ke macam ni? Ke salah? Soalan demi soalan berputar-putar di fikiran.

Namun, alhamdulillah, hati rasa tenang menjawab. Aman. Ya Allah, baru kusedar besarnya restu seorang ibu, restu seorang bapa! Jika Allah yang diharapkan, pasti tidak akan dikecewakan.

Hari ni pula, pengisytiharan kemerdekaan fasa pertama semester 2, sesi 2010/2011. Alhamdulillah, dah selesai.
by SandyKoh


Suatu Petang...

Hari ni hujung minggu. Aku tak ingat tarikh, aku tak ingat hari. Hujung minggu ni aku keluar. Jumpa Fawwaz ngan Asri yang datang sini. Lama kot tak jumpa Fawwaz. Dia masuk universiti super awal punya pasal.

Dari KLCC ke Stesen Universiti, kitorang menjelajah dengan train. Tiket dibeli menggunakan mesin. Masuk RM5 sekeping, berdegum-degam kocek mesin tu bunyi coins baki. Celaka punya mesin. Kalau masuk Rm10, entahlah. Disebabkan hujung minggu, tak ramai sangatlah orang hari ni. Nasib baik. Sumpah taknak berhimpit dalam tu macam tin sardin kemek seribu. Dapat seat lagi tu. Syukurlah.

Tapi, lepas je duduk tu, pemandangan yang sungguh 'indah' berdiri di depan mata aku. Sumpah, gila sungguh la. Sebut je Kuala Lumput, korang boleh bayangkanlah macam mana pakaiannya kan? Boleh kan? Jangan la paksa aku sebut satu persatu wey. Aku sebut karang terhiperbola pulak.. Tapi, 'indah-indah' tu pun, nasib baiklah tertutup jugak. Kalau tak konfem terkeluar biji mata aku. Waktu duduk tu, aku rasa tak selesa asyik nak avoid je pemandangan kat depan mata aku ni. Nak tegur, aku ni pemalu gituu. Aww. Sumpah taknak wey. Kalau korang pun tak tahu la cane.

Entah berapa lama situasi tu berlangsung, lastly, dia duduk jugak akhirnya. Selamat mata aku. Lega yang amat! Aku SMS Fawwaz yang duduk bertentangan..

"Waz, mamat sebelah aku tak zip seluar.."
via tumblr


Hello, Today. Don't You Know You Are Beautiful?

"Okay, that's all for today. If you've got nothing else, you may go now."

Ayat lazim yang keluar dari mulut lecturer Physics menandakan berakhirnya kelas pada hari ini. Ya, hari ini, 7 Disember, 1 Muharram, aku ada kelas tika mana orang lain sedang bercuti. Sepatutnya ada 3 kelas ganti, tapi 2 terpaksa dibatalkan. Lecturer ada hal keluarga manakala seorang lagi sakit tekak.

Aku melangkah ke hostel dari SMAWP 2, keseorangan. Classmates ke hostel yang lain. Earphone di dalam telinga yang memerlukan sedikit halwa.

Angin berhembus lembut, membuatkan aku tersentak. MasyaALLAH. Indahnya suasana hari ini. Langit sedikit mendung, bayu beralun lembut, sejuk. CFS pula agak lengang. Maklumlah, hari cuti. Kebanyakan students melepak di bilik je. Mungkin juga ada yang balik dan keluar. Suasana yang sungguh indah.
by Holzoepfael
Tapi disebabkan langit yang mendung, mood pun sedikit mendung. Asyik ulang lagu yang berentak perlahan je sambil-sambil berjiwo. Lagu Wani Ardy yang sudah berhabuk pun kuselongkar kembali.
1. Wani Ardy - Setem Pada Syurga
2. Wani Ardy - Suddenly Lewat
3. Yuna - Random Awesome
4. Taylor Swift - Innocent
5. Simple Plan - Untitled
6. Miley Cyrus - When I Look At You
7. Miley Cyrus - Stay
8. Mika - By The Time
9. Mika - I'm Falling
By the way, these two weeks are examination weeks. Tapi ada paper hari Jumaat dengan Ahad je. Nampaknya takkan outing dah la sampailah berakhirnya cuti pertengahan semester nanti. And, that's like three weeks? IDK.

Entri cuaca? Apakah..?



Artist : Yuna
Title : Random Awesome

It all began
At the show one weekend
I was a friend of your cousin said
"hey how you've been"
And with your checkered shirt on
And my Reebok shoes on
Let's watch something random
Turned to something awesome

And I smile I love no,
I laugh happier somehow
No I don't know what is up with me
I laugh too much recently
No, They don't know much about us
When we're exchanging glances
We'll figure out one day,
What happened on your 24th birthday

It all began with a simple
Confession
You had an urge to kiss me and
I was on the verge to miss you
And it happen,
No
We don't understand
No
I won't even budge
Before we didn't hang out much
So save me in your playlist
So,
You wont forget this
And if this don't quite go your way
You'll still have me on replay

With your checkered shirt on
And my Reebok shoes on
Let's watch something random
Turned to something awesome

And I smile I love no,
I laugh happier somehow
No I don't know what is up with me
I laugh too much recently
No, They don't know much about us
When we're exchanging glances
We'll figure out one day,
What happened on your 24th birthday

p.s : oh, I've just got one new follower


Sabarlah Akak Wey. Tak Professional Sungguhlah.

Hari ni hari Jumaat. Hari ni takde kelas tapi ada study circle, tu pun sebelum solat Jumaat je. Hujung minggu ni wajib keluar sebab hujung minggu lepas tak boleh keluar; kena hadiri Leadtrain. Oh, aku tak taip lagi pasal Leadtrain. Kena tunggu mood datanglah nampaknya. Bukan senang-senang je boleh seru dengan mantera ke apa.

Lepas Jumaat, bertolaklah aku dengan dua orang roommate ke MidValley - nak tengok Narnia. Cerita tu agak bestlah; walaupun aku tak faham siapa sebenarnya King Narnia tu ape sume disebabkan aku tak tengok pun movies-nya yang sebelum ni, tambah-tambah singa pulak jadi King apa jadah tu, enjoy sudey. Yang annoying-nya, aku dah la bespectacled, pakai pulak spec 3D tu, amatlah tidak menyelesakan. Double layer doe! Tahan je la sampai habis movie.
Ihsan impawards
Selalunya, lepas tengok movie, kitorang akan berasa lapar sebab seluruh tenaga telah dihabiskan kat dalam panggung untuk menghayati movie dengan penuh teliti dan khusyuk. Apabila masalah kebuluran ini timbul, kitorang takde pilihan lain selain makan. Jadi, kitorang pun tiba-tiba berada di salah sebuah restoran fast food yang agak terkemukabuku di sini.

"Selamat petang. Nak makan apa?" sapa seorang akak di kaunter dengan senyuman yang, hurm, entahlah macam mana, tapi seolah-olah tidak cukup ikhlas.

"Kitorang nak dua large set Angus Steakhouse." balas Azri.

"Nak air apa? Coca-Cola, atau bla bla bla bla?" tanya akak tu lagi. Aku tak ingat dia kata, tapi yang pasti bukan bla bla bla lah.

"Satu tu nak grape" kata Azri.

"Satu lagi?"

"Sama. Grape jugak" aku malas nak fikir.

"Kak, salah satu fries tu nak ganti dengan onion ring eh" Azri menambah.

"Onion ring? Okay"

"Kak, yang satu lagi tu pun nak onion ring jugak" aku nak try jugak apa kebendanya onion ring ni.

"Semuanya 38 ringgit 10 sen"

Duit dihulur dan baki dikembalikan. Sebagai customer yang bertanggungjawab dan kelaparan, kitorang ditugaskan untuk melihat sama ada pekerja kitorang melaksanakan tanggungjawabnya dengan penuh cemerlang atau tidak.

"Eh, akak tu tahu tak kita nak take away?" soal Azri.

"A'a la. Tak tahu la. Dia tak tanya pun tadi" aku menjawab.

Akak tu datang dengan dua bekas air di tangannya untuk diletak ke atas tray yang terlentang indah di depan kitorang.

"Kak, kitorang nak take-away"

Mimik mukanya sedikit berubah. Dia berpusing balik, mengambil plastik. Lepas tu dia mengisi pula fries ke dalam paperbag kitorang.

"Eh, fries? Bukan ke kita order onion ring tadi?"

"A'ah. Haih. Kak! Kak!" Tak dengar la pulak dia ni.

"Kak! Kak!"

Dia berpaling, mukanya lebih masam berbanding beberapa minit sebelumnya.

"Tadi kitorang order onion ring"

Mukanya semakin mencuka. Diambilnya kembali fries tadi lalu dibuang ke dalam bakul berdekatan sambil menunjukkan mimik muka yang semacam tak puas hati kepada rakan sekerjanya.

"Pergh, semakin bad mood la pulak akak ni. Membazir la dia buang macam tu. Kalau niat sededekah kat kita elok jugak"

"Tu la. Yang dia nak marah tu pulak kat sape? Aish. Tak best betullah"

Lepas ambil je makanan tu, kitorang terus blah. Tak sanggup dah.

"Eh, straw! Ada straw tak?"

"Alaa. Straw la pulak. Ambik katne? Kaunter ke?"

"Ah, biarlah. Esok-esok ajelah. Dah malas dah aku dengan akak tu"

Apa-apa pun, Angus SteakHouse tu memang bestlah sampai dah tak ingat muka akak tu. Tapi aku teringat lagi kat fries yang malang tu. Kalaulah dia terbukak hati nak bagi free je...

p.s : Harry Potter tak tengok pun lagi. Haish

Aku Bukan Pelanduk

Usai sahaja talk di Lecture Hall A, aku melangkah keluar menuju ke spiral staircase, melihat gelagat manusia.

"Weh, apasal kau tak pergi kelas english semalam?" tanya seorang rakan.

"Kelas english?" aku bingung seketika. Kelas english apakah?

"Ye la, kelas english. Kau tahu tak semalam dah berpuluh-puluh kali aku call kau? Tapi kau tak angkat pun, " katanya lagi.

"Eh? Call aku?" aku bertambah bingung. Seingat aku, handphone aku asyik membisu je sepanjang masa semalam. Tak ada pulak missed calls ke apa.

"Betul la. Serius! Aku call kau banyak kali nak tanya kau apesal tak pergi kelas english, " bersemangat dia berkata-kata. Memang serius habis.

Kelas english ape la pulak ni? Aku langsung tak faham. Kelas english? Aku bukan classmate dia pun! So, what the heck??

"Kau biar betul. Semester ni aku dah exempted la english. Aku tak ada kelas english pun lagi dah semester ni."

"Ish, betul la! Aku siap ambik nombor kau lagi dengan Zul! Dia bagi nombor kau kat aku. Takkan la dia nak tipu pulak."

Aih. Zul mana la pulak ni. Dunia aku rasakan semacam berpusing-pusing. Nak kata aku gila, hilang ingatan, takdelah. Setahu aku dia pun tak jugak. Lepas tu, takkanlah aku ni dah tersesat ke dimensi lain yang sama macam dimensi aku? Ke dia yang tersesat ke dimensi aku? Ish, tak logik, tak logik. Aku makin bingung.

"Ni ha nombor kau kan?" dia tunjuk skrin telefonnya. Itu bukan nombor telefon aku.

"Eh, mana ada. Tu bukan nombor akulah. Nombor aku 01X-XXXXXXX. Kau pasti ke kau tak silap orang ni?"

Dia terdiam, kelu, kelihatan bingung dan hilang kata-kata. Dia membisu seketika, nampak macam tak percaya dan terkejut dengan soalan aku.

"Takpe la. Mungkin aku tersilap orang," katanya, namun semacam tak percaya dengan apa yang dikatakannya itu. "Tapi, orang tu serius macam kau! Sumpah!"

Aku tersenyum. Tiba-tiba aku teringat balik bahawa dulu ada jugak seorang kawan aku yang lain terserempak dengan orang yang mirip aku. Siapa yang terserempak tu, tak pulak aku ingat. "Dia pakai spec jugak ke?"

"Ya. Dia pakai spec jugak. Betul la aku cakap. Memang serupa habis!" katanya lagi, kurang puas hati. Eheh.

"Takpelah. Dulu ada jugak kawan aku kata dia terserempak dengan orang macam aku. Kau ni kiranya orang kedualah yang aku tahu"

"A'ah la. Memang silap oranglah. Takpe, kau abaikan je apa yang aku kata tadi. Abaikan. Abaikan." katanya sambil menepuk-nepuk bahu kanan aku. Dia macam berat sangat nak percaya apa yang dia sendiri kata tu.
by Fais-Moi-La-Moue
Tapi nampak sangat la aku tak abaikan hal tu sebab aku siap taip entri ni lagi. Hahaha. Siapa la agaknya yang mirip aku tu. Rasa macam nak kenallah jugak. Nanti la aku tanya-tanya balik.

p.s : alaa. takde feel macam yang aku rasa malam tu. aih. tak menjadi

Selamat Datang Disember

Assalamualaikum. Pejam celik pejam celik, Disember datang jua. Cepatnya rasa. Okay, setiap kali entri ada je yang ulang taip kata masa cepat berlalu. Entah dah berapa banyak post sebelum ni pun entahlah. Korang pun mesti dah muak kan?

Nak dijadikan cerita, semalam, ada la seorang ni datang hantar mesej kat shoutbox aku. Mula-mula baca tu dia tulis..
You are fired!
Serius, memang cuak habis. Dah kantoi dengan bos. Otak aku pun mula ligat berfikir, macam mana nak cari duit ni. Takde kerja, macam mana nak tanggung keluarga? Isteri hari-hari dok mintak beli benda itu la ini la, tukar itu tukar ini la. Anak pulak suruh beli mainan itu la ini la. Dah tu, hari-hari kerja dia pergi habiskan duit kat kedai runcit yang berdekatan je beli gegula la, aiskrim la, jajan la, komik la. Macam-macam! Payment rumah kena fikir, bil elektrik, bil air, bil internet, payment kereta, payment motor, yuran sekolah anak-anak dan macam-macam lagi. Aku buntu, kelu.

Tiba-tiba, aku tersentak. Setahu aku lah kan, aku tak kerja pun lagi. Kahwin dan beranak-pinak lagilah. Aku baca mesej tu sekali lagi.
You are tagged!
Lega yang amat. Rupanya bukan bos aku yang hantar.

Bila difikir-fikir balik, rasanya dah 2 kali kena tag sebelum ni. Ni yang ketiga. So, dengan penuh malasnya, aku pun jawab la tag tu. Ambik hati budaklah katakan. Hehe.
via tumblr
R.U.L.E
"Once you have been tagged,you are supposed to write a note with 25 random,things,facts or goal about you.at the end,choose 25 people to be tagged.you have to tagged the person who tagged you.if i tag you,its because i want to know more about you."

 Baguslah nak berkenalan lebih lanjut tu kan. Tapi 25? Banyak tuuu. So, here we go.

1. Lepas baca entri tag penge-tag ni, baru tahu nama dia Atiqah.

2. Baru tahu adik penge-tag orang Terengganu. Ingatkan orang Kedah, walaupun kadang-kadang ada perasaan was-was bila baca words yang dia gunakan.

3. Banyak cakap kat dalam internet, tapi sikit cakap kat luar internet. Orang kata kurang dosa mulut.

4. Agak tak minat kebanyakan cerita Melayu.

5. Dah lama tak melukis.

6. Myspace adalah sosial network pertama yang di-join suatu masa dahulu.

7. Minat piano tapi tak reti main.

8. Lebih banyak dengar lagu Inggeris daripada lagu Melayu.

9. Pakai spectacles.

10. Tak pernah guna mIRC sebab tak pandai. Install je lepas tu uninstall. Berulang 3, 4 kali.

11. Tak minat main game.

12. Pemalu.

13. Satu-satunya game yang pernah habis main - Devil May Cry 4. Yang lain main kejap je dah bosan pastu uninstall.

14. Minat grafik.

15. Memiliki sebuah kamera kompak yang rosak skrinnya dan ber-battery kong.

16. Dah lama tak kena rotan.

17. Sedang dengar lagu Hijjaz - Permaisuri Hatiku.

18. Tak suka blogwalking.

19. Tak pernah sampai ke Malaysia Timur.

20. Pernah menang no 1 main bola walaupun tak pandai main bola. Semuanya sebab temmate waktu sekolah rendah.

21. Memiliki sebuah laptop yang mana hard disknya tinggal 16.55Gb free space daripada 320GB.

22. Mula kenal komputer dan internet sewaktu berumur 12 tahun, darjah 6.

23. Pernah sekali je beli CD movie lanun kat pasar malam, masa darjah 4 or 5. Movie SpyKids 2.

24. Tak minat bola sepak macam kebanyakan lelaki lain.

25. Hari ni, tersilap masuk kelas orang lain, pagi tadi. Ingatkan kelas Math aku tapi sangkaan meleset. Namun, berjaya keluar balik dengan penuh macho.

Jadi, itu dia 25 jawapan yang sungguh tidak berilmiah dan tidak bermanfaat. Dan, dia suruh tag 25 orang yang lain pulak. Ish, banyak tuu.

There's nobody to tag. I'm a loner. Eheh.


Selamat datang Disember. Krismas dah dekat. Cuti midsem pun dah dekat.

Selamat Kembali Sayang

Setelah satu bulan 4 hari terpaksa berjauhan, kami akhirnya bersatu kembali seperti dulu-dulu. Dia mungkin kelihatan sama, namun dia bukan lagi yang dulu. Dia dah berubah, demi hubungan kami. Syukur, penantianku tidak sia-sia. Tiada yang lebih sempurna bagiku selainnya. Tiada.

Semalam, khabarnya kudengar kembali. Setelah sebulan lebih menyepi membawa diri, dia menghubungiku lagi. Hatiku berbunga-bunga. Bahagia yang amat. Mana tidaknya. Katanya paling sekejap pemergiannya 3 hari je dan paling lama pun sebulan. Tapi sekarang dah lebih had laju.
Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara dihatiku melagukan rindu
Kami berjanji untuk berjumpa di Digital Mall. Nak sampai ke sana, teksilah pengangkutannya. Tambang pergi saja RM4.70. Balik pula RM4.30. Ah, tak mengapa! Aku relakan jua - demi dia, demi kami.
by Gosia at DeviantArt
 Sampainya di sana, mataku liar mencari-cari kelibatnya. Gembira, teruja, dan segala jenis perasaan yang lain bercampur-baur. Pencarianku berakhir pada saatku memandang 43 darjah ke utara. Dia sedang memerhatikanku dari jauh, tersenyum. Lesung pipitnya jelas kelihatan, comel. Aku membalas senyumannya, bahagia. Harapnya gigiku yang digosok pagi tadi masih putih berseri. Setelah sekian lama, jantungku berdegup kencang lagi. Dapat juga ku rasakan rama-rama di dalam perut ini. Indahnya saat itu yang sudah lama kunanti. Sedar tidak sedar, langkah demi langkah kuambil menuju kepadanya. Sikit lagi. Sikit lagi. Sikit lagi..

Dan akhirnya, handphoneku itu berada dalam genggaman ku lagi. Setelah sebulan rosak, dia kini bernyawa kembali. Motherboardnya ditukar baru. Yang lain tetap sama, kecuali hilangnya data-data terdahulu. 10 Oktober rosak. Mujurlah ada backup. Tapi yang latest punya pun pada 2 Oktober. Yang tak terbackup tu, biarlah. Tak ada apa yang penting pun rasanya. Yang penting, kami kembali bersatu. Sungguhpun demikian, aku lebih lagi sukakan Nokia 1202 yang torchlight tu when it comes to battery. Sekali charge tahan sampai seminggu. Memang jimat karen habis. Tone alarm dia pun memang menyakitkan telinga. Kadang-kadang aku yang tidur mati ni pun boleh terjaga. Kadang-kadang.

Okey, memang mengarut gilalah kan? Walaupun aku tak pandai nak karang ayat-ayat cerita macam tu, at least ada la jugak feel tu. By the way, aku baru je sudah melalui program Leadtrain semalam. Nantilah taip pasal leadtrain pulak. Efek program tu pun ada lagi setakat ni.
via tumblr
 Success belongs only to thoese who are willing to work harder than anyone else - tumblr


Kahwin, Kahwin dan Kahwin

Assalamualaikum.

Blog bernyawa kembali, akhirnya. Dah seminggu berada di PJ balik, dalam seminggu ni jugak dah berlangsungnya 2 tests (Komputer dan Mathematics) dan 3 kuiz 1 (Mathematics, Physics, dan Komputer) Exam midsem pulak dalam dua minggu lagi. Argh! Cepatnya. Seriusly. Teringat pulak waktu muda-muda dulu time baru register masuk sini. First week tu orientation, banyak masa habis kat bilik je kot, kecuali time ada talk. All the time asyik update Facebook status ngan sms je. Kebanyakannya lirik lagu Mika. Baru kenal artis tu kan, dok ulang lagu berkali-kali sampai tunggu muntah. Bangun tidur je taip "Don't wake up, won't wake up, can't wake up, no, don't wake me up". Hari hujan pulak taip "When it rain rain rains, it rain rain rains". Tah ape lagi aku pun tak ingat. Tapi tu dulu la walaupun berapa bulan yang lalu je. Sekarang dah nak habis separuh sem 2 dah. Wowo.

Aku terlencong. Asalnya entri ni bertajuk kahwin kan? (Tengok kat atas tu) Sebelum ni pun, dah ada je entri bertajuk kahwin. Yang takleh blahnye, ada satu google keyword search tu masuk ke dalam blog ni.
Kisah cinta kahwin paksa? Lagi takleh blah, kat atas sekali lagi. Haha. Tapi time tu la. Kalau anda try mungkin search results dah henshin.Aku pun ada main-main ngan Cleverbot satu hari tu.
Your love, now available on iTunes? Pandai dia buat lawak.
By the way, satu hari tu ada la satu talk bertajuk "Kahwin Muda" kat Al-Malek Faisal Hall kat CFS ni . So, mesti ada je status bebudak CFS kat Facebook pasal talk "Kahwin Muda" ni. Pi cafe pun diorang cakap pasal ni. Tajuk hot la kan, macam kentang putar panas. Aku pun, dengan penuh malasnya ajak la sorang member pergi sekali. Dalam jadual start pukul 8.30pm. So, kitorang pun sampai la sana dalam 8.50pm. Dewan memang penuh. Fuh, nampaknya ramai sungguh student CFS nak kahwin muda. Tapi, disebabkan aku dengan member aku ni lelaki, masih ada seats kosong untuk kitorang kat bahagian lelaki yang menghuni 1/4 daripada keseluruhan dewan. So, maknanya, sisters la yang bersemangat sangat memenuhkan dewan. Bakal-bakal isteri solehah lah katakan.
by agmnhob at DeviantArt
Sampai je kat dewan tu, ada je kawan-kawan member aku ni hantar mesej "Ko berminat nak kahwin muda ke? Haha". Alah, diorang pun 2 kali 5 je. Eheh. Aku pun tak terkecuali la. Ada juga nak pekena aku kata aku berminat nak top up ilmu bab kahwin je (sebab kebanyakan talk lain tak pergi hahahahaha). Aku balas balik dikatanya ego pulak. Wahaha. Tapi betullah kot. Ego aku tinggi.

Nasib baik je ada jugak part lawak time talk tu. Kalau tak konfem tertidur kat dalam dewan tu. Apa pun, at least ada jugak effect daripada talk tu. Tapi bukanlah yang macam sorang panel tu cakap, habis talk je terus call mak ayah. Bukan, bukan. Hasilnya, kalau nak kahwin awal pun, aku rasa lebih yakin pasal ni walaupun pernah kena marah haha (Ada 'kalau' di situ ya, 'kalau'. Sekali lagi, 'KALAU')

So, nak kahwin awal ke tak ni?

Bukan kat sini je. Yang berada jauh dengan mak ayah lagilah. :D


Duhai Memori Hati

Bawa aku kembali ke hari pengumuman keputusan SPM, di gerai Pak Din. Tolong bawa aku kembali. Bawa aku kembali ke masa lalu...

via tumblr


Kita Korban Apa?

Raya kali ni family sebelah mommy tak korban, tapi family daddy pulak, kontra dengan raya yang lepas. Tahun ni, dua kejadian korban, tempat berbeza, pada hari dan masa yang sama.
Lembu nombor tiga dalam kenangan. (A few years ago - 17 November 2010)
Layan budak-budak comel di pagi raya. Diorang ngah tengok lembu kena bunuh.
So, kita korban ape? Oh, lupa pulak. Selamat Harry Pot Hari Raya AidilAdha. Aku ada buat salah kat korang ke? Takpelah, aku mintak maaflah jugak, okey?
via tumblr
 The picture above gets me right on the face. Ah, rumit!

p.s : dua tiga menjak ni, banyak gambarlah pulak

Selamat Tinggal dan Selamat Pulang

Malas, dan takkanlah nak tulis panjang-panjang semata-mata nak bagitahu pasal semua ni kan? Tengok gambar sajalah. Eheh. (Sebenarnya da lama tak main tekan-tekan kamera)
Wajah-wajah ceria sesetengah pelajar CFS nak balik beraya. (Mungkin juga ada yang stressed sebab dah 2, 3 buah bas berhenti tapi asyik penuh je; tak semua sempat naik. Setiap selang masa pula ada je gerombolan lain pelajar tiba) Pasar malam takkan semeriah biasa nampaknya.
Atas bas ke Stesen Universiti, RM1. Ada sorang auntie yang agak irritating tu borak ngan kawan dia atas bas. Turn kawan dia cakap, takdelah dengar suara. Tapi turn dia pulak, haish, macam nak bagi semua orang atas bas tu dengar pebenda yang dia cakap. Tak ingat yang bukan dia sorang je atas dunia ni. Kalau aku faham takpelah jugak tapi bahasa cina pulak tu. Nasib baiklah aku duduk ke belakang sikit, sempatlah kot for damping to occur.
Antara muka-muka manusia menunggu bas. Ada juga kecewa akibat penuhnya bas.
Mendaki ke Stesen Universiti.
Graffiti save Gaza. Semangat seni.
Tiba di Masjid Jamek yang ramai gila orang. Tersilap beratur nak beli tiket ke PWTC kat Ampang Line. Sepatutnya ke arah Sentul Timur yang agak lengang kaunternya. Tapi orang lainlah yang beratur. Aku tunggu je.

Dah berbukak puasa kat McD, pergi lepak kat Putralah pulak.
Baru naik bas. Pukul 9 bertolak.
Pukul 2 pagi hingga 3 pagi di Merapoh.
Kerete sabung-menyabung dalam pukul 2 pagi.
Setelah 9.5 jam perjalanan di atas bas, sampailah kat sini. Tak sempat jugak masuk KB setelah sekian lama. Parkson pun dah lama tak naik.

p.s : taste buds aku dirasakan tidak berfungsi dengan baik. uh!

Satu Hari Lagi

Aku melangkah keluar dari bilikku (yang kecil dan dikongsi bersama-sama 3 rakan sebilik yang lain, salah seorangnya roommate B yang selalu saja kena penampar, penumbuk dan penyepak aku dengan kerjasama roommate A) sesudah menampar, menumbuk dan menyepak roommate B lalu ternampak Fathi.

"Eh, Fathi! Dari manakah anda?" aku menegur lembut dengan senyuman yang ikhlas terukir di bibir.

"Dari bilik Faris," jawabnya dengan lenggok suara yang sungguh menarik dan unik. Sayang sekali tak dapat aku persembahkan macam mana dengan hanya menaip. "Malam ni Faris dah nak balik dah," katanya lagi.

"Dia dah nak balik dah?" seingat aku hari tu dia beli tiket bas balik bertarikh 16 November.

"A'ah. Aku pulak esok ada kuiz pukul 6," keluhnya. Pukul 6? Bas dia esok pun dalam pukul 8.30 malam atau 9.30 malam. Sempatkah?

Kemudian, dengan panjang umurnya, Faris pun muncul dari belakang kitorang.

"Faris, dah nak balik eh? Ponteng ke kelas esok?" aku bertanya menuntut kepastian.

"Esok takde kelas," jawabnya ringkas. Laju benar nampaknya dia, tak sabar nak balik agaknya. Mungkin juga sebab dah 2 hari aku tak annoy dia, manalah tahu dia nak selamatkan diri ke. Takpe, ni baru minggu 3. 3 bulan lebih lagi tinggal. Banyak sangat masa yang ada nak kacau lagi.

"Balik dengan apa?" aku menjerit perlahan. Dia dah jauh di hadapan, nak turun tangga. Memang pantas dan efisyen.

"Bas," jawabnya.

"Dengan apa?" aku tanya lagi.

"Bas," jawabnya lagi.

"Dengan apa?" aku tanya sekali lagi.

"Bas!" jawabnya lagi sekali, sedikit kuat.

Okey, 3 kali cukuplah. Dah macam iklan raya burung murai dah. Kalau banyak sangat nanti dia terlepas bas pulak. Tapi, tiba-tiba dia berpusing balik.

"Eh, tertinggal tiket bas dalam bilik," katanya.

Kitorang sumpah gelak gila-gila. Haha. Fathi pun siap mengurut-urut dada lagi. Mahunya betul-betul tertinggal tiket bas tu, sure gelabah ah kat stesen bas nanti. Pastu, mulalah nak call roommates tanya pasal tiket bas tu; bas mana, seat berapa. Kalau diorang jumpa nasib baiklah. Kalau tak? Korang bayangkanlah sendiri. Hehe. Ada hikmahnya jugaklah aku tanya banyak-banyak kali tadi.

By the way, meh tengok ape yang aku jumpa untuk korang tadi. Aku apply Lightroom Filter lagi nak bagi nampak cantik sikit untuk tatapan korang, walaupun tak cantik banyak.

Gambar ni di-snap kat salah satu cafe kat sini. (Korang jangan bimbang, cafe lain pun mesti pernah ada kes macam ni punya, kot) Maaflah gambar tak clear. (and sumpah tak di-edit secara digital mahupun fizikal) Maklumlah, kamera yang aku ada pun jenis cikai je pun. Takleh nak adjust shutter speed, aperture, macro tak cool, takleh tukar lense 17-40 mm f/4 L retrofocus zoom dan sebagainya. (Okey, walaupun aku tahu aku dungu hal kamera ni, tapi aku tahu la jugak tu wide angle lens walaupun ia menyerlahkan lagi kedunguan aku. Okey?) Dapatkah korang fikir apa benda itu, atau nak aku bagi jawapan? Tapi rasanya korang dah cukup kreatif untuk kuiz mudah macam ni kan? Haha. (Kepada sesiapa yang bukak Google, Wikipedia and segala bagai tu semata-mata nak cari jawapan, tutup je lah tab tu. Tak berbaloi pun. Besu molep)

Aku tak pastilah sama ada benda tu masuk sebelum air dalam bekas tu habis atau selepas dia habis. Tapi, kalau dah bekas air tu tak bertutup all the time, memang konfem ah benda tu boleh masuk bila-bila masa je nak berenang kan? Dalam kes yang atas tu pun, mungkin sebab mati lemas ah rasanya. Takkanlah mati masa masuk dalam bekas kosong je, walaupun possible? Oh, mungkin jugak sewaktu di awangan, benda tu sakit jantung (ala-ala citer Death Note) and terus landing ke dalam bekas tu? Hurm, mungkin, mungkin. Nothing is impossible.

Okey, cukuplah pasal ni. Kang aku sambung jadi meleret-leret lak. Tu tak masuk cerita kat dapur lagi, makanan la apa semua. Entahlah macam mana, kan? Aku pun tak pernah masuk intai. (bagi dapur yang tertutup) Jangan sampai kafe-kafe kena boikot sudah. Fikir-fikir banyak sangat kang kebulurlah jawabnya.

By the way version 2, tajuk entri ni bermaksud satu hari lagi nak balik rumah. Lepas raya ni, 3 kuiz menanti. Fuh, mintak-mintak selamat. Tak kira lagi nak ganti kelaslah, assignment apa semua lah. Raya dulu. Kita tengoklah macam mana nanti. Esok pun ada kelas ganti pukul 7

Akhir kata,
Yang dikejar-kejar tak dapat, yang dikendong berciciran?
Ah, rumit!
via tumblr


14 November : Raudhah Festival Menutup Tirai

Aku mungkin bukan orang yang tepat untuk membuat ulasan tentang festival ni memandangkan aku pun tak betul-betul melibatkan diri dan pandangan aku pun agaklah terhad; sebagai participator yang hard-core tak, apatah lagi sebagai committee, lagilah tak. Banyak-banyak talk yang ada, ada jugak yang rasa berminat nak pergi, tapi lastnya tak pergi jugak pun. Haha. Games malas nak join, pameran kat AMF hari tu pun pergi tengok sekejap je. (cambest je) Pementasan teater pun tak pergi. (tapi dengar kata sampai melimpah AMF malam tu) Ish, semua benda tak join? Apa ni?! Haha.
by Alexxius at DeviantArt
Satu yang tak best, semua cafe ditutup sempena hari berlangsungnya bazar RAFEST ni, dari 12 November hingga 14 November. Tapi yang pasti, even weekend pun aku takkan turun ah ke cafe mahalah kat bawah ni, apatah lagi nak pergi cafe mahalah orang lain yang lebih kurang je. Awal-awal kat sini dulu bolehlah tahan kot tapi sekarang tak mahu dah aku. Memanglah susah nak cari cafe yang dirasakan boleh dijadikan tempat makan, semua tempat ada baik buruknya, namun, nasib baiklah kiosk wujud sebagai penyelamat. Dah tu pulak, makanan yang dijual kat RAFEST kebanyakannya cam mahal ah. Even ada satu gerai tu claim nasi diorang yang termurah kat RAFEST, serendah RM2.50 je, tapi seriusly, lagi berbaloi kalau makan kat cafe ah. (Tapi cafe tutup aa) Ada jugak makcik-pakcik luar datang berniaga kat sini. Ada satu menu tu aku jumpa, harga RM2.50 sebungkus tapi rasanya kalau kat pasar malam pun RM2.00 je kot. Memang naik la bajet makanan hujung minggu ni. Haiz. Masa ngah taip ni pun, sempat lagi chatting ngan Karmani.
via facebook
Okay, mungkin sebab sewa tapak mahal la kot, kan? Kat sini semua gerai beroperasi di bawah khemah-khemah putih dan bawah setiap khemah tu pulak kebanyakannya beroperasi dua buah gerai yang berbeza, dikendalikan oleh pelajar-pelajar CFS. Tapi, seriusly, aku rasa kesian pulak tengok gerai-gerai kecil persatuan-persatuan tertentu. Diorang jual ape la sangat. Cukup ke income diorang untuk bayar duit tapak? Okey, duit tapak mungkin lepaslah, mungkin, haha, tapi cukup ke nak dapatkan balik modal? Alah, adat berniaga mesti ada untung rugi kan? Tapi, kesian la. Tu je aku nak cakap, kesian. Haha. Ada jugak nampak gerai yang bukak bekas duit jualan diorang bila pihak yang berwajib datang mintak duit sewa tapak. Kesian, memang. Kat dalam bekas tu pun ada berapa hinggit je. Alah, adat berniaga la kan? (Sekali lagi)

Asyik yang tak best je. Apa sebenarnya yang best RAFEST ni? Entahlah, korang fikirlah sendiri. Haha. Okey, cukuplah pasal RAFEST ni. Sekarang kena buat keputusan sama ada nak pergi kiosk beli makanan atau nak tunggu gerai bukak. Tapi harap-harap dapat nasi-and mee goreng free pulak hari ni cam semalam masa on the way ke gerai. Ah, nasik..

By the way, bintun Cikgu Math aku dah buang pun layout blog dia yang menyakitkan mata sebelum ni. Siap condemn aku lagi kat awal entry haha. Walaupun layout tu takdelah secantik layout blog aku ni, tapi kira okeylah kalau banding ngan yang sebelum ni. Boleh jugak nak baca and bagi komen-komen yang membina. Tapi satu je, dia letak jugak lagu yang auto-play, yang tidak digemari oleh kebanyakan pelayar blog. Kalau lagu best, boleh dimaafkanlah. Sekurang-kurangnya terbukak jugak minda sikit. Tapi Rossa? Tak layanlahhh. (Hoh niihh, baru banyok kecek hahahahaha)

 Minggu depan dah raya. Nasib baiklah quiz Math and Physics lepas raya. Yezza!

Assalamualaikum, pukul berapa sekarang?

Tegur seorang tua yang baru saja melabuhkan punggungnya di sebelah aku sewaktu aku sedang membaca sebuah buku (yang sampai sekarang belum habis dibaca lagi) di atas sebuah bangku di KL Sentral.
by DianaCretu at DeviatArt
"Waalaikumussalam, pukul 4.00 petang," balasku.

Sungguh cliche, namun begitulah kisah kami bermula.

"Kalau boleh, kita berbual ni janganlah ada sangka buruk. Biarlah kita berbual ni jangan berbual kosong, tapi kerana Allah. Ni nak pergi ke mana?" katanya memulakan bicara.

"Nak balik ke Kota Bharu, Kelantan." jawabku ringkas.

"Oh, dulu waktu muda-muda sebaya mu, aku pernah pergi mengaji pondok kat Kelantan. Dengan Allahyarham Tok Guru Haji Lah Lubuk Tapah tu" katanya lagi dalam bahasa Kelantan yang tidak fasih.

Namaku ditanya, dari mana hendak kemana, sebelum kisahnya dibuka. Katanya dia datang dari Melaka, datang untuk berjumpa doktor di hospital dan hendak berjumpa anaknya di Johor yang hendak ke Singapura namun tidak kesampaian atau entah bagaimana, aku pun tidak ingat urutan ceritanya. Ditunjuknya tiket bas bertarikh semalam sebagai bukti. Betul ke tidak, entahlah. Ditunjuk pula sehelai kertas dari sebuah hospital; tercetak erythrocytes, neutrophil, eosinophil, lymphocyte dan beberapa yang lain dengan peratusan-peratusan tertentu yang aku tidak faham. Katanya lagi, seharian dia berpuasa walaupun hari tu hari Selasa kerana kekurangan duit untuk beli tiket balik ke Melaka.

"Jadi, mu fahamlah kan?" tanyanya, tidak pula secara direct. Namun aku faham ertinya. "Kalau mu faham baguslah. Jadi sekarang sambil tunggu-tunggu ni aku nak berbuallah dengan mu."

Kutanya umurnya dan jawabnya dalam 60 hingga 70 tahun.

"Oh, tapi nampak macam gagah lagi, hehe," aku mencelah.

"Buat apa gunanya setakat gagah tubuh badan? Orang yang kuat iman, kuat takwa tu lah yang betul-betul gagah. Gagah tubuh saja takde gunanya" dia membidas.

Heh, betul juga. Aku tersenyum. Perbualan bersambung lagi, berkisar mengenai macam-macam perkara termasuklah mengenai jutawan kosmetik yang hangat suatu ketika dahulu, bagaimana anak-anak muda menjadi mangsa dan bertabarruj dengan mekap dan sebagainya.

Seorang perempuan dalam lingkungan 20-an datang duduk di atas bangku di hadapan kami. Baju putih sendat, jeans biru ketat dan berambut lepas namun suatu yang agak tipikal di ibu kota; leka bercakap di telefon bimbitnya.

"Maaflah kalau aku cakap ni macam kasar sikit. Tapi aku nak mu jaga diri mu molek-molek. Zaman sekarang ni manusia banyak dah macam telanjang je. Pakaian entah macam mana," suaranya ditinggikan, sengaja, lalu disambung lagi.

Beberapa ketika kemudian perempuan tadi berlalu pergi. Aku hanya banyak mengangguk, berkata ya. Sesekali mencelah pendek sebelum dia menyambung kembali bicaranya. Banyak juga betulnya. Mahunya dekat sejam juga mendengar sebelum aku meminta diri untuk pergi.
by FredFree at DeviantArt
Sempat kuhulurkan beberapa not kertas kepadanya sebelum berpisah. Cukup-cukup untuk duit tiketnya( + duitnya yang tinggal), dan mungkin juga sebungkus roti untuk berbuka. Berkali-kali pula ditanya duit aku cukup lagi ke tak. Rasanya kalau nak pekena subway pun boleh lagi 2 kali. Setakat ni, tu lah kali pertama dan terakhir jumpa. Kalau jumpa pun, entahlah aku ingat ke tidak.

Sewaktu berbual tu, sempat juga diajarnya satu doa untuk diamalkan di awal pagi. Katanya tu antara doa rabitah tapi aku dah lupa. Ingatkan boleh balik google tapi setakat ni takde pula jumpa macam yang diajarnya.
"Aku doakan Tuhan balas perbuatan baik mu ni dan semoga mu berjaya capai cita-cita mu"
Cita-cita aku? Ah, rumit!
via tumblr
Update : Mungkin sedikit naif, mungkin. Maklumlah, sekarang ni macam-macam orang sanggup buat nak dapatkan apa yang diorang nak. Agama pun sanggup diperkotak-katikkan. Manusia, memang boleh jadi sangat celaka. Sewaktu mula-mula ditegur pun, aku dah fikir, "Ha! Ni kes nak tipu duit ke?" Aku mungkin tak percaya ceritanya, tapi aku percaya wujudnya balasan Tuhan, bagi pun berhati-hati. Kalau dia tak setel dengan kita kat dunia, akhirat tak boleh lari lagi. Tapi, janganlah pulak balasan Tuhan dijadikan sebab semata-mata. Islam bukan naif, bak kata Ustaz Hasrizal (kalau tak silap) Jadi, pandai-pandailah dan berpada-padalah. (Dah fikir nak tulis part ni, tapi tak jadi. Lepas baca komen kudozu rasa nak tulis pulak)

Monologue : How, how and how (Fix You)

When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse
Some says we could never get what we want. Yes, it's true. Some also says that even we're not getting what we want, we would eventually end up with what we need. Wanting and needing, two different way things work. How do I know there are other things meant for me when there is something else in my mind, though? How do I know the time to give up chasing? How do I know it's not worth it waiting? How?

Some even says that we should not focus too much on the destination for we might miss the moment we're going through. Does it even mean that taking a longer route than others' do worth it, as long as I live the moment? What if I don't and still, I'm going for the same destination, and undeniably reach later? Is it really worth or is it just a dumb action, knowing that I could have actually walk along others, reach earlier but chose the other way that doesn't work the way I want? Oh yes, I do get that people make mistakes, and I'm included.
via tumblr
But, goddammit, how do I know it's worth chasing when time is killing??? How do I know it's the right thing wanting when all the responsibilities are threatening? Life isn't just about living it, as there are others clinging on us in it, right?
And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth
Stop fooling yourself around. Stop being so arrogant. Stop being so stupid to work on alone not to burden others when you know you just cant. You just cant. You were blind and proud to realize it before.

Dear Heart, please be brave enough to make one last, risky, foolish act. Please. Please. Please. Your life depends on it.


p.s : you are screwed up.
p.s.s : I don't wanna regret.

Melangkah Hari ke Hari

Alamak, spotcheck lah pulak
Terpacul ayat tu dari mulut sorang mamat yang berjalan dekat ngan aku untuk ke SMAWP tadi. Mana taknya, tetiba je nampak beberapa orang pak guards dengan mak guards ngah bersedia kat depan dalam 2, 3 meter dengan buku saman masing-masing. Nampak je diorang, beberapa orang yang nak pergi kelas pusing balik, termasuklah aku. Haha. Ada spotcheck lah pulak hari ni kat UIA PJ. Dahlah hari ni jugak aku tertinggal holder matric card kat mahalah. Nak taknak, terpaksa ah pusing balik pergi K-Shoppe dengan malasnya, beli yang murah-murah je.

Tak sanggup ah nak balik mahalah. Asalkan leh display matric card kat baju cukup. Malas aku nak soal jawab ngan pak guards mak guards tu. Jam waktu tu pun dah 10pagi. Lewat kang pergi kelas komputer. Lagi naya kena saman la, maksimum RM50. Tak sanggup doe. RM50 tu, boleh survive lebih seminggu. Tapi ada je yang escape dari kena saman, passing-passing matric card. Ada jugak dengar cerita bebudak Abu Bakar kena saman sebab pakai kain pelikat pergi cafe. Masalah betullah. Cafe diorang tertutup je kot. Ape la sangat. Aku pun malaslah nak layan dah benda-benda ni. Tapi so far, tak pernah kena saman lagilah. Budak baiklah kan? Haha.
by BlackJack0919 at DeviantArt
3 minggu kat sini, aku rasa wifi connection jauh lebih mengecewakan berbanding semester lepas. Entahlah mengapa. Akhirnya, terpaksa ah subscribe broadband jugak, pakai UMobile. (Terpaksalah sangat padahal before cuti semester hari tu lagi dah beli broadband) Guna plan murah je, yang prepaid punya. Agak ekonomikallah bagi aku. Pandai-pandailah decide bila nak guna wifi, bila nak guna broadband. (sebab limited plan) Kalau setakat nak bukak facebook, blogspot, pakai wifi je lah. Bypass je wifi connections yang ada. Lagi laju dari iium-community kowt. (Most of the time) Agak bestlah. Yang iium-community tu pulak, kekadang nak connect pun takes forever. Sungguh menyengalkan. Dah connected pun, cam siput. Nak laju, tunggu lah awal pagi atau lewat malam. Tapi kan, waktu bebudak balik cuti Deepavali ari tu, okey je kot. Laju.

Kat sini, dah beberapa hari dah Raudah Festival start. Nak tak nak, aku kena jugak jaga gerai. Dah selamat je escape dari MEDCY, sangkut pulak yang lain. Haha. Tapi bukan ape sangat pun. Jaga gerai je. Dahlah time kat sekolah dulu, aku tak pernah pun join jual-jual time hari sukan ke ape.

Hari ni dah 9 November. Entah dah berapa hari agaknya tak baca berita, sampaikan yang pasal AirAsia free seats tu pun dapat tahu dari orang lain. (Best kot tengok harga promo RM0 Haha) 2, 3 hari lepas asyik menyampah dengan berita-berita politik yang kurasakan kotor sampai malas nak bukak. Tambahan pula internet sengal. Tapi tu alasan je kot. Kalau nak baca sangat boleh je rembat Berita Harian percuma kat depan K-Shoppe. Tapi, kena awallah sebab dalam 7 pagi lebih dah habis la. Dan, bila sebut pukul 7 pagi ni, korang faham-fahamlah kan? Tapi, lepas je baca artikel yang Nurul Hani share kat facebook ni, Bahaya Tidur Selepas Subuh mungkin aku akan fikir dua kali terlebih dahulu. Tiga kali jika perlu.

Nampaknya entri kali ini tiada apa-apa, sekadar bebelan saja. Haha. Kepada yang ada test, quiz, oral, MUET, exam (ke korang dah habis exam? lupakah >_< ), selamat maju jaya. Aku pun tak lama lagi ada la quiz. Wowo.
via tumblr

p.s : Laju je belajar Math
p.s.s : 1 hari tak bukak Google Reader 100+ unread items. Ni hari kedua dah.

Satu Perjalanan Insani : Aku Datang dan Pergi

Langkah demi langkah kuambil, menuju ke arah pagar CFS, sambil tangan kanan menggenggam erat tali beg yang dibimbit, tidak cukup setakat yang tergalas. Beberapa orang pelajar CFS yang lain juga kelihatan berkejar keluar juga dengan beg masing-masing; ada yang besar, ada yang kecil. Ada juga yang berat begnya sehingga memerlukan kudrat tambahan dari rakan-rakan. Macam-macam ragam pula yang hendak balik bercuti semester ini.

(Ah, baku sekali! Bikin pusing otak ini.)
by tiboat8h at DeviantArt
Nak dijadikan cerita, aku pun tunggu la bas untuk ke KL Sentral dengan diorang. Walaupun aku tak kenal diorang pun, (mungkin jugak ada yang tak pernah bersua muka) okey la jugak sebab aku tak keseorangan. Hal ini demikian kerana tarikh hari ni 28 September, hari Selasa sedangkan orang lain dah pun balik beberapa hari lebih awal. So, takdelah meriah sangat. (Bajet nak enjoy dulu sebelum balik haha) Tapi, adanya diorang, sekurang-kurangnya ada jugak feeling nak balik cuti semester ni. Tambahan pula lagu The All American Rejects, Back to Me beralun merdu melalui earphoneku. Lagi la rasa nak cepat-cepat sampai rumah. Dulu waktu kecik-kecik selalu je dengar lagu Sudirman, Balik Kampung tu tapi tak pernah pulak aku hayati betul-betul. Sekarang barulah terasa.

Setelah beberapa ketika, bas pun tiba. Tambang untuk ke KL Sentral sebanyak RM1.90 dibayar dan kemudiannya bas mula bergerak menggunakan roda-rodanya yang bulat. Lagu Back to Me kuulang berkali-kali sewaktu perjalanan, sambil melihat pemandangan yang kurang hijaunya, yang akan kutinggalkan buat sebulan. Kelantan, aku datang, getus hati.

Itu cerita sebulan lebih yang lalu. Kini, aku berada kembali di sini, dikurung sekali lagi. Nak keluar kena tunggu hujung minggu. Dah tu, nak melayan pulak pak guards yang bengisnya kekadang dibuat-buat setiap kali tiba kat pagar CFS. Tapi kalau dah malas sangat usah hiraukanlah haha.
by Ferdafs at DeviantArt
Tak sampai sebulan pun lagi kat sini, tak lama lagi nak balik Kelantan sekali lagi dah. Seminggu lebih je dari sekarang. Namun, ada juga yang tak balik. Tiket habis tu masalah biasa. Ada pulak yang tak balik sebab call family kat rumah, nak tanya perlu ke balik dan dapat jawapan..
Bapak dulu time mengaji tak pernah pun balik rumah waktu Raya Haji
Tu kisah yang tak balik. Yang balik pulak..
Papa dulu time mengaji, asal ada je cuti, papa mesti balik punye. Takde cuti yang papa tak balik.
Tak kisah lah sape balik sape tak balik, yang penting aku balik haha. Takdelah. Walaupun korang tak balik, sekurang-kurangnya berkesempatan bertemu raya lagi, kan? Nasib baiklah sempat beli tiket. Kalau tak, merasalah beraya kat CFS ini yang langsung tak rasa macam raya sebab memang dah macam tak ada orang. Eh, tahu-tahu je aku kan? Dengar cerita orang je. Kepada yang berada jauh di perantauan tu, walaupun korang mungkin takde problem tiket kapal terbang habis, tapi kitorang di sini sentiasa memahami. Jadikanlah raya korang di sana hari yang penuh bermakna ye?

Memandangkan semester 2 dah pun bermula, dan sekarang sudah Week 2 dah pun, kelas pun mulalah berjalan sedikit luarbiasa disebabkan jadual yang baru, groupmates baru, lecturer baru, dan subjek baru. Tapi, ada jugak subjek yang tak start belajar pun lagi. Malah, tak kurang juga groups yang ada masalah itu dan ini segala bagailah. Alah, biasalah tu. Kalau bukan disebabkan pengurusan, masalah tu datang dari pelajar sendiri. Orang dah assign group ni, dia pi masuk group lain pulak. Tapi, biasalah tu beb, nak hiduplah katakan.
by Yuki-Yuri1312 at DeviantArt
Akhir kata, disebabkan malas sangat nak update, target aku untuk publish 10 post bulan 10 lepas pun tak tercapai. Haha. Jadi, maaflah buat pembaca sekalian sebab tak rajin-rajinkan diri untuk meng-update. (Pergh, bajet kowt hahaha) Walaupun tak ramai followers, tak banyak komen, tapi tak kisahlah kan? Sekurang-kurangnya ada juga yang sudi baca rentetan hidup insan ini :)

Bertemu di lain hari, jangan lupa jaga diri.
p.s : korang, dah update :D
p.s.s : dah lama aku tak buat nota kaki kan
p.s.s.s : korban lembu! yeayyy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...