National Robotic Competition 2008

setelah menunggu dengan penuh seksa, akhirnya CP blogku ini berjaya juga kubuka malam ni...
berbekalkan 'sebuah' tajuk, baris demi baris aku taip untuk tatapan tetamu laman ini~ huhu

17 July 2008, the awaited day finally arrived,
setelah berbulan-bulan lamanya ditunggu
(dengan sambil lewa, hinggalah seminggu sebelum tarikh yang tertaip)
tibanya hari ini menandakan bakal berlangsunglah National Robotic Competition Competition 2008 bagi Zone K~
Urgh...akhirnya...sekali lagi aku dan teman-teman (huks) membawa nama sekolah ke persada negeri...hehe
kitorang participated Upper Secondary Category, Robot Planting...
arrr..kena berkebun lak~
seminggu sebelum hari ni, komitmen mula bertambah sedikit demi sedikit..
adeyhs...ada masa bebanyak hari tu tak nak guna lak...
takper arh...back tu the story~
dalam minggu tu, bleh dikatakan setiap hari balik lewat...
err...kata setiap hari jew arh...ye lew...competition nih~!

last preparation was on the eve of the day...
walaupun hari last tu berbagai-bagai masalah menimpa, hati ini tetap dikekalkan jua...haks...
ada hard disk rosak la...takde elektrik la...entah apa²...
alhamdulillah, ujian-ujian tersebut berjaya diatasi dengan jayanya =)
tapi plan asal hanya bermula pukul 10 lebeyh...pi makan² luh~
malam tu kena siapkan last setting bagi town area...naseb baek siap...fuh
and seperti biasa, terpaksa la tidur seperti biasa jugak...
sejuk la jugak kat c0mpu73r |4b malam tu...

pagi hari pertandingan bermula dengan penuh semangat...
mana tidaknya...gelaran juara bukanlah mustahil untuk diperoleh~ (cewah)
lokasi pertandingan dituju dengan Gen-2 Cikgu Azilah...
sampai je kat Ahmad Maher tu, rupanya dewan pertandingan da lama kena serbu...
takper redah jew...huhu~
program pun bermula lebey kurang pukul 9.30...ada briefing sket and pastu 1st quarantine session~
Raja Dzulkarnain yang terpaksa dileraikan pada awalnya mula dibina kembali...
a few testings was done...takleh buat bebanyak...ramai sangat orang beratur...
yew lew...36 teams untuk Robot Planting...tak kira Energizing lagi...uh~
1st round berjalan lancar...alhamdulillah sangat~ kalo x silap dapat 520 points...
2 flowers kat town area, 2 trees kat industry area and 2 grasses kat recreational area...
strategy planner = izzul
sebelum tu dapat gak lak tengok 3 teams performed coz no giliran kitorang C4...
sebijik cam nama bomb...huhu~
walaupun byk team joined, but most of them did have problems with their machines...
tataw la nape...sian gak tengok...tapi kitorang pun baru gak lam bidang nih..huhu
then, 2nd quarantine session bermula...
robot's speed setting was adjusted...
to the bittersweet part, kitorang tak sempat nak test new settings tu...
sian atif beratur lelama...hehe
seterusnya masa rehat...pi la semayang kat musalla asrama ahmad maher yang agak...
erm..entah la..under maintenance lagi rasanya...last solat hajat tetap tak dilupakan...

kul 2, 2nd round bermula...urgh...punya la tension masa tu...
those new settings caused chaos...sume misstrack...except for right recreational area...
sempat gak letak 1 grass...duhs...cikgu pun ada gak masa tu...uh~
markah 1st round menjadi satu-satunya harapan yang ada...isk
masa ngah tunggu ending ceremony, (yang agak lewat), jumpe la ngan shazili (yg takleh nak balik caused of jammed traffic,,pity,hehe)
masa pembahagian hadiah, asyik dengar nama 5m|< |<4mpung |4u7...
ye la..nak buat camne..diorang da ada expertise lam bidang nih...
tahun lepas pun da jadi wakil malaysia kat taiwan...
tahun nih pun hampir sume diorang sapu habis...
diorang antar 7 teams...(1 for Open Catefory, 3 for Lower Secondary, 3 for Upper Secondary) [school kitorang 1 team je...Mechalution~! hehe]
sekolah lain tengok je lah...tambah-tambah yang antar banyak teams...adeyhs...
walaupun demikian, nama sekolah kitorang tetap jugak disebut bagi 3rd place...
syukur la jugak walaupun yang diharapkan lebeyh tingi...huks...
berbaloi la jugak pengorbanan masa dan usaha kitorang...huhu
dapat medal, trophy and certificate~
bagi 2nd and champion, cam biasa la jugak, 5m|< |<4mpung |4u7...
alhamdulillah la...result tahun ni better daripada tahun lepas..ada kemajuan~! huhu...
insyaAllah leh improve untuk tahun depan,,mana la tahu kan...
lepas je selesai bagi hadiah, kitorang pun terus la melangkah pergi...huks~
tapi lepas tu kena pi balik...izzul tertinggal beg and he got my camera in it..seyh~

so...that's it about the competition...million of thanks for my parents, teacher, fellows and others~! sorry for this quite long post...excited sket..hehe
havaniceday~

4 comments:

September 12, 2008 at 12:09 PM Tsaqif said...

wa...
hebatnya..
tapi bakpo x gege pon di sek.

September 12, 2008 at 4:45 PM farhanmohd said...

we're being humble~ haha

October 3, 2008 at 9:39 PM Anonymous said...

actually(.....)
aku ada nnapok mu pege buku pasal robot2 tu,
tapi x seko pulok masuk tanding...
ganas+genius+pintar+cerdik+hebat...^^
terujanya aku....

October 17, 2008 at 4:09 PM faRhan mOhamEd said...

uiks...siapakah anda wahai anonymous?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...